Utvisningarna från Grekland till Turkiet har inletts

2016-04-05 | FemPers padlock

UTRIKES

Amnesty Internationals avdelning i Turkiets södra gränsprovinser avslöjar att turkiska myndigheter sedan mitten av januari dagligen har utvisat omkring 100 syriska män, kvinnor och barn till Syrien.

På måndagen deporterades den första gruppen av minst 200 flyktingar från Grekland till staden Dikili i Turkiet (antalet deporterade har rapporterats uppgå till mellan 200 och 500 i olika medier). Deportationen skedde i enlighet med EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet och under bevakning av Frontex. Den lokala turkiska tidningen Evrensel skrev den 4 april att flyktingar deporterades från Lesbos under tungt polisbevakning och kördes till Dikili. På rederiet som transporterade flyktingarna fanns lika många poliser som flyktingar, rapporterar tidningen. Längs Dikilis kust väntade vattenkanoner för att skingra eventuella protester.

– Flyktingarna togs till mottagningstälten för att skickas vidare till mottagningscentrar i andra städer i Turkiet. Från dessa centra kommer asylsökande antingen att deporteras till sina hemländer eller transporteras till flyktingförläggningar.

– Eftersom FN inte godkänner deportationerna, fanns det inga FN-representanter närvarande under processen, enligt tidningen Evrensel i Dikili.

– Det enda medium som fick närvara ombord var den statliga turkiska AA. Medlemmar från Refugee-Association of Turkey (Multeci-Der) som var på plats i staden och protesterade mot deportationerna sade att ”vi bevittnar hur Geneve konventionen bryts och flyktingar deporteras... det är en mörk dag...”

Cem Terzi, ordförande för organisationen People’s Bridge Association sade till Evrensel att ”detta är en skammens dag, EU:s deportationsöverenskommelse löser inga problem utan skjuter det bort från Europa... denna överenskommelse är olaglig, Turkiet kommer inte erbjuda säkra/humanitära villkor för flyktingar. Det är ett smutsigt kohandelsavtal mellan EU och Turkiet... visst är flyktingfientliga rasistiska och fascistiska rörelser på frammarsch i Europa men även en enorm solidaritet med flyktingar”.

(Källa: United Against Racism)

Bilder från The Guardian.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: