Fritt fram för EU:s medlemsländer att momsbefria mensskydd.

Framgångsrik kampanj mot moms på mensskydd

2016-03-30 | Helena Brors padlock

UTRIKES

EU:s medlemsstater ska kunna sänka mervärdesskatten på tamponger och bindor till noll procent. Detta beslutade unionens regeringschefer vid Europeiska rådets toppmöte 17 mars. I dagsläget har de flesta EU-länder tampongskatter på 20 procent. I Sverige och Danmark är nivån 25 procent. En global kamp pågår för noll mervärdesskatt på menstruationsskydd.

Vid toppmötet gjorde Storbritanniens finansminister George Osborne gällande att den nya nollprocentsatsen är hans och premiärminister David Camerons förtjänst. Orden klingar falskt i och med att Osborne mindre än 36 timmar tidigare hade sagt att intäkterna från Förenade drottningrikets femprocentiga tampongskatt skulle finansiera kvinnojourer och -organisationer genom en öronmärkt tampongskattefond.

Den brittiska folkrörelsen för slopande av tampongskatt började för nästan två år sedan med att 21-åriga Laura Coryton satte upp petitionen ”Stop taxing our periods. Period.”, som hittills har fått över 317 000 underskrifter.

Enligt Storbritanniens momsdirektiv är menstruationsskydd lyxvaror medan bland annat helikopterdelar, bingobrickor, tårtdekorationer, förtöjningsbojar samt krokodil- och kängurukött är klassade som basvaror och därmed momsbefriade. Därför har flera brittiska kvinnor tweetat bilder på sina tamponger och bindor med kommentarer som ”Hade lite extra pengar på banken så tänkte jag skulle bjuda mig själv på lite LYXVAROR” under hashtaggen #tampontax.


Tidningspapper som bindor

På kampanjsidan The Homeless Period beskriver hemlösa kvinnor i Förenade drottningriket hur det är att sova och bo på gatan när man har mens. Härbärgen får generellt statliga bidrag för att köpa rakblad och kondomer, men inte för att köpa menstruationsskydd. Förra månaden berättade frälsningsmajor Colin Bradshaw från Frälsningsarméns matbank i Darlington att kvinnor tvingas nyttja tidningspapper och strumpor som bindor, vilket ofta resulterar i svåra infektioner.

The Girl Guides Association, Storbritanniens äldsta och största flickscoutförbund med över 553 000 medlemmar, har uttryckt stöd för folkrörelsen mot tampongskatt. Frågan var helt och hållet gräsrotsfeministisk ända tills högerpopulistiska UK Independence Party gjorde en ansats att kapa densamma när de, i april förra året, gav som vallöfte att slopa skatten i fråga.

I juni samma år sa den konservativa parlamentsledamoten Anne-Marie Trevelyan – som nu kampanjar för Brexit – att enda sättet att bli av med den brittiska tampongskatten vore att lämna EU. Vidare har de konservativa ministrarna Priti Patel och Nicky Morgan argumenterat att ett EU-utträde ger regeringen Cameron möjlighet att såväl slopa tampongskatten som att sänka bilförsäkringspriserna för kvinnor.


Kidnappad kampanj

Sannolikt valde Cameron och Osborne att ta upp tampongskattefrågan vid Europeiska rådets toppmöte för att förhindra en revolt inom det egna partiet i det brittiska underhuset. Labourledamoten Paula Sherriff hade lagt in ett budgettillägg om att slopa tampongskatten. Flera toryledamöter planerade att rösta för tillägget.

– Jag finner det väldigt irriterande att parlamentsledamöter har kapat ”Stop Taxing Periods”-kampanjen, kommenterar Laura Coryton i en intervju med Mashable. Samtidigt känner jag att om det inte vore för Brexitdebatten så skulle inte Cameron ha gjort en överenskommelse med Bryssel.

Feministiska kampanjer mot mervärdesskatt på menstruationsskydd är ett globalt fenomen. När Frankrikes nationalförsamling, i oktober 2015, röstade ned en motion om att sänka tampongskatten från 20 till 5,5 procent slöt hundratals feminister upp i en protest på Place du Châtelet. ”Min bägare är full, 20 procent får den att svämma över!” löd ett plakat.

Ledamöter som hade röstat nej fick blodiga trosor med posten. Påtryckningarna resulterade i att senaten röstade igenom motionen. Detta inspirerade den 21-åriga belgiskan Ana Sere att bilda kvinnokollektivet Belges et culottées, som har satt upp petitionen ”Belgique, cesse de taxer nos règles!” (Belgien, sluta beskatta våra menstruationer!). Gruppen kräver att tampongskatten ska sänkas från 21 till sex procent, nivån för choklad. Namninsamlingen har nu över 3 400 underskrifter, varav en är från Isabelle Simonis, Valloniens jämställdhetsminister.


Utblick globalt

I april förra året införde Malaysia mervärdesskatt. I en parlamentsdebatt hånade ledamoten Tiong King Sing de kvinnor som hade protesterat mot att menstruationsskydd fanns med på listan över varor som skulle momsbeläggas. Då satte feministerna Kamelia Shamsuddin och S. Kasthuri upp petitionen ”Stop taxing Malaysian women for their periods! Period.”.

I januari förra året skickade flera australiska kvinnor sina oanvända tamponger till migrationsminister Scott Morrison för att han skulle ge dem till asylsökande kvinnor, som annars fick vara utan. I protest mot Australiens tioprocentiga tampongskatt har skådespelerskan Mia Lethbridge producerat musikvideon Drop It Coz It’s Rot, en parodi på Snoop Doggs Drop It Like It’s Hot. I videon medverkar premiärminister Tony Abbotts syster Christine Forster.

USA:s president Barack Obama säger i en intervju att han skulle vilja åtgärda det faktum att menstruationsskydd beskattas som lyxvaror i 40 delstater, men han kan inte styra skattelagstiftning på delstatsnivå. Förra månaden avskaffade New Yorks delstatsförsamling tampongskatten. Detta till följd av att fem kvinnor hade stämt delstaten.

Kanadas federala regering slopade mervärdesskatten på bindor och tamponger i juli förra året. EU-medlemsstaten Irland har aldrig haft tampongskatt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: