Göteborgsförsök med kortare arbetstid kan avslutas

2016-03-17 | FemPers padlock 1

EKONOMI

Med sju ledamöter mot sex gav Göteborgs kommunstyrelse på onsdagen sitt bifall till en motion från oppositionen om att avsluta försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende. Det är ledamöter från allianspartierna som, tillsammans med Sverigedemokraterna, vill att projektet avslutas. 8 miljoner kronor om året har avsatts för försöket med kortad arbetstid, som inleddes i februari 2015.

Daniel Bernmar (V) är ansvarigt kommunalråd för pilotprojektet, som uppmärksammats internationellt. Han menar att kommunstyrelsens beslut är ett brott mot kollektivavtalet. Ett avtal kommunalrådet Maria Rydén (M), som står bakom motionen, varit med och undertecknat då hon anser att projektet är ett populistiskt slöseri med medborgarnas pengar, rapporterar SVT. Hon medger att det finns problem med arbetsmiljön men ser inte kortare arbetstid som lösningen.

– Det är anmärkningsvärt att Moderaterna aldrig kommer med egna förslag för att förbättra arbetsmiljön, utan endast lägger kraft på att avsluta lyckade projekt, kommenterar Daniel Bernmar.

Stina Svensson fullmäktigeledamot (Fi) ser beslutet som ett bevis på att hennes parti behöver ta plats också i kommunstyrelsen. På sin Facebooksida skriver hon:

”Att alliansen tillsammans med SD röstade i kommunstyrelsen för att lägga ner 6 timmarsarbetsdag på Svartedalens äldreboende är djupt tragiskt och bakåtsträvande. Det har visat sig minska sjukskrivningar, en personal som mår bättre, boende som mår bättre. Vinster på alla plan.”

Och frågan är inte avgjord förrän motionen behandlats också i Göteborgs kommunfullmäktige, om ungefär en månad.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160318 - Maria Jara de Corina

Är det inte typiskt Alliansen och SD att motsätta sig allt som gagnar det arbetande folket, i det här fallet mestadels kvinnor?

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: