Statsminister Stefan Löfven.

#8mars: Avbetalningsplan för Sveriges skuld till kvinnorna

2016-03-08 | Ina Blomster padlock

EKONOMI

I dag får Stefan Löfven en räkning på 17,7 biljoner kronor. Summan är på vad Sveriges kvinnor förlorar på ett år på grund av ojämställdhet i arbetslivet och avsändaren är Sveriges kvinnolobby.

Kvinnor jobbar mer deltid, än män, det kostar dem i snitt 3,6 miljoner per arbetsliv. Räknat på att alla jobbar deltid är lönegapet mellan kvinnor och män 13,2 procent. Och så har det varit i över 30 år.

– Nu är det dags för återbetalning. Vi är öppna för olika lösningar om regeringen till exempel vill dela summan med Sveriges kommuner och landsting och Svenskt näringsliv. Vi kan se över möjligheterna för en avbetalningsplan och många kvinnor har även Swish, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sverigeskvinnolobby.

Sveriges kvinnolobby är initiativtagare till 15:57-rörelsen och kampanjen Lön hela dagen. I dag deltar människor runt om i landet i en digital manifestation. Exakt klockan 15:57, det klockslag då kvinnor börjar jobba gratis, delas kampanjens budskap i sociala medier. Faturan är visserligen inte i dollar, men se denna video.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: