Lara Larsson får Roks pris Årets kvinnogärning.

Zara Larsson får Roks pris Årets Kvinnogärning

2016-03-07 | FemPers padlock 1

INRIKES

Roks utmärkelse Årets kvinnogärning 2015 går till artisten och sångerskan Zara Larsson. Larsson får priset bland annat för att hon ”med kraft och mod belyser det våld som kvinnor i offentligheten utsätts för.

Tidigare pristagare:

Journalisten och aktivisten Parvin Ardalan - 2014, "Nora" i P1-dokumentären Den fastspända flickan – 2013, Margot Wallström – 2012, Johanna Koljonen – 2011, Maria Sveland – 2010, Eva-Britt Svenssonn – 2009, Jenny Westerstrand – 2008, Monica Dahlström-Lannes – 2007, Madeleine Leijonhufvud – 2006, Nahid Persson – 2005, Maria Eriksson – 2004, Margareta Winberg – 2003, Marianne Eriksson – 2002, Slagen Dam: Eva Lundgren, Gun Heimer, Jenny Westerstrand, Anne Marie Kalliokoski – 2001, Alexa Wolff – 2000, Anita Gradin – 1999.

Roks pris Årets kvinnogärning offentliggörs av tradition på Internationella kvinnodagen till ”någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning bidrar till att synliggöra och förändra den verklighet som mäns våld mot kvinnor utgör”.

Roks utmärkelse för Årets kvinnogärning 2015 går till artisten och sångerskan Zara Larsson.

Roks motivering lyder:

”Vi vill belöna henne för att hon med kraft och mod belyser det våld som kvinnor i offentligheten utsätts för, och för att hon utan minsta tvekan vågat sätta fingret på de patriarkala strukturer som ligger bakom.

Zara Larssons självklara sätt att lyfta feministiska frågor är glädjande och inspirerande. Vi har henne att tacka för att vi fått se exempel på hur unga kvinnor utsätts och motarbetas, men att det samtidigt lönar sig att kämpa mot de krafter som försöker hålla dem tillbaka.

Ordet förebild må vara slitet, men det finns inget annat sätt att beskriva en kvinna som så rakryggat står upp för sig själv och vägrar att bli tystad i ett ämne som berör oss alla.”

Zara Larsson blev glad och överraskad över priset:

– Tack, tack, tack för detta pris. Det är så sjukt roligt och motiverande att få ett pris som detta. Som artist och offentlig person tycker jag det är superviktigt att använda sin roll på ett värdefullt sätt och därför känns verkligen kul att ni uppmärksammat det och tack för den fantastiska motiveringen, säger hon i ett pressmeddelande.

Priset består av ett feministsmycke i guld samt ett diplom.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160307 - Eva Hassel Calais

Jättebra Roks!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: