#lönheladagen: Nu jobbar kvinnor gratis från 15:57

2016-02-15 | FemPers padlock

EKONOMI

Det nya klockslaget för kampanjen #lönheladagen avslöjades i dag, i samband med en fotografering på Sergels torg i Stockholm. På plats för att manifestera för jämställda löner var bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér.

2015-02-11 #lönheladagen: 15:51 har blivit 15:56

2012-03-09 Unik kraftsamling för lika lön

Lönegapet mellan kvinnor och män är nu 13,2 procent. Inom ramen för kampanjen #lönheladagen räknar Sveriges kvinnolobby varje år ut hur mycket det motsvarar i tid, och har börjat räkna ner till den dag då kön inte längre avgör lön. På en arbetsdag som pågår 8-17 innebär uträkningen att kvinnor – i genomsnitt – jobbar gratis efter klockan 15:57, medan män – som grupp – får betalt hela dagen. Gapet har därmed minskat med 6 minuter, eller 1,1 procentenheter, sedan 2012 då kampanjen lanserades som 15:51-rörelsen.

– Om vi fortsätter i samma takt når vi jämställda löner först om 53 år. Vi kräver att det ska gå fortare än så och vi kräver att ambitioner omsätts i kraftfulla åtgärder, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby som tog initiativ till samarbetet.

Det som nu alltså gått över i 15:57-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer. Målet är att även kvinnor ska få lön hela dagen.

Sveriges kvinnolobby konstaterar i ett pressmeddelande att kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och så gott som alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. I genomsnitt tjänar kvinnor 4 400 kronor mindre än män varje månad. Eftersom kvinnor också jobbar mer deltid uppgår det genomsnittliga lönegapet under ett arbetsliv till 3,6 miljoner kronor.

Kraven som 15:57-rörelsen enats om är:

  1. En mer jämställd föräldraförsäkring

  2. Samma rätt till heltid och trygga anställningsformer

  3. Årliga lönekartläggningar för alla arbetsgivare med tio eller fler anställda

  4. Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas

Mer information om #lönheladagen och möjligheter att medverka.

Bakom 15:57-rörelsen står:

Sveriges Kvinnolobby (initiativtagare), Akademikerförbundet SSR, BPW Sverige, Centerkvinnorna, Fackförbundet ST, Feministiskt Initiativ, Finansförbundet, Forum – Kvinnor och funktionshinder, Fredrika Bremer Förbundet, Gröna kvinnor, Handelsanställdas förbund, IF Metall, Internationella Kvinnoförbundet, Kommunal, Kvinnliga läkares förening, Kvinnofronten, Kvinnor för fred väst, Kvinnor i Svenska kyrkan, KvinnorKan, Liberala kvinnor, LO, Miljöpartiets jämställdhetskommitté, S-kvinnor, Sveriges Universitetslärarförbund (SULF), Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Sveriges Makalösa Föräldrar, TCO, Unizon, Varken hora eller kuvad, Vision, Vårdförbundet, Vänsterpartiets kvinnonätverk, Winnet Sverige.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: