Volontärer kriminaliseras enligt nytt lagförslag från EU

2016-02-02 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

EU:s ministerråd jämställer i ett lagförslag flyktingsmuggling med trafficking och kräver att volontärer registrerar sig hos polisen. Enligt den ideella människorättsorganisationen Statewatch skulle ministerrådets planer innebära att volontärers arbete inom det europeiska flyktingmottagandet kriminaliseras.

Enligt det nya lagförslaget från EU:s ministerråd ska hjälporganisationer, volontärer, lokalbefolkning och människor på semester vid grekiska öarna, alla de som hjälper flyktingar vid ankomsten till Grekland och andra delar av Europa, registreras och inordnas i den statliga strukturen för flyktingmottagande. Lagförslaget jämställer dessutom flyktingsmuggling och trafficking, och skulle sammantaget innebära en kriminalisering av volontärers arbete. Detta avslöjades av organisationen Statewatch European Monitoring and Documentation Centre (SEMDOC).

– Rådets förslag skulle kriminalisera frivilligorganisationers, lokalbefolkningars och volontärers hjältemodiga arbete för att välkomna flyktingar när EU-institutionerna inte gjorde någonting, medan andra planer skulle kräva att volontärerna ”registrerar” sig hos polisen och arbetar inom statliga strukturer. I ett humant och omtänksamt EU bör det inte vara nödvändigt att ”registrera” sig för att erbjuda hjälp och vård till personer som har lidit så mycket redan, menar Tony Bunyan, ordförande för Statewatch.

Vidare uppmanar Bunyan civilsamhället att agera för att stoppa detta lagförslag.

– Civilsamhället, volontärer och alla de i hela EU som försöker hjälpa flyktingarna när de anländer efter att ha flytt från krig, förföljelse och fattigdom bör förenas och motsätta sig EU-rådets planer. Kriminalisering av icke-statliga organisationer och volontärer som arbetar för att hjälpa flyktingar har ingen plats i en demokrati värd namnet.

En som har reagerat starkt mot förslaget är operasångaren Malena Ernman, som i ett inlägg i Amelia skrev:

”Och nu vill EU alltså förbjuda människor att rädda livet på människor som är på flykt undan krig; människor på väg mot drömmen om en framtid. Ett EU där merparten av medlemsländerna verkligen knappt har lyft ett finger för att hjälpa till med någon som helst form av asylmottagning. Ett EU där dom ekonomiska tillgångarna aldrig varit större. Ett EU som ser sina medborgares hushållsekonomi stadigt stiga decennie efter decennie. Ett EU som skulle växa och präglas av sina öppna gränser.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160202 - Martin Nilsson

Naturligtvis helt vansinnigt att kriminalisera frivilligorganisationernas arbete och att försvåra folkliga hjälpinsatser genom EU-byråkrati. Jag håller helt med Ernman om det. Det är däremot viktigt att frågan lyfts om hur man får tillräcklig genomlysning och transparens i gräsrotsarbetet. Detta så inte ljusskygga individer börjar utnyttja flyktingarnas utsatta ställning...

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: