Adam Hjort, miljöpolitisk talesperson och Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Fi om Vattenfall: Regeringens chans att rädda klimatansiktet

2016-01-29 | Gudrun Schyman , Adam Hjort padlock

OPINION

”Vi inom Feministiskt initiativ vill att den svenska regeringen uppfyller sitt löfte att gå före i arbetet för en fossilfri värld genom att omedelbart stoppa försäljningen av Vattenfalls brunkolsgruvor.” Det skriver Gudrun Schyman och Adam Hjort, Feministiskt initiativ (Fi), inför dagens inspel i Greenpeace växthus som slagits upp utanför näringsdepartementet i Stockholm.

Gudrun Schyman är partiledare och Adam Hjort miljö- och klimatpolitisk talesperson i Feministiskt initiativ.

Klockan 10 i dag deltar de i livesändning från Greenpeaces växthus som står placerat utanför näringsdepartementet. Sändningen kan följas här.

Ett fossilfritt Sverige. Vad betyder det egentligen? Inför klimatmötet i Paris lanserade regeringen i början av november initiativet Fossilfritt Sverige. Initiativet är ambitiöst och en av de punkter som skrivs under av medlemsorganisationerna och regeringen är:

”Världen behöver bli fossilfri. Vi ser positivt på att Sverige går före”

Sedan dess har regeringen, ledd av Åsa Romson hållit i en workshop om initiativet.

I december 2015 enades äntligen världens länder om ett globalt klimatavtal vid klimatkonferensen i Paris. Målet är att begränsa jordens temperaturhöjning till mellan 1,5 och 2 grader. Avtalet var långt ifrån perfekt, många delar saknades och framförallt finns det egentligen inte någon konkret handlingsplan över hur detta ska uppnås.

Ett exempel på den rödgröna regeringens oförmåga att fatta beslut gäller Vattenfalls brunkolsgruvor i Tyskland. Brunkolsgruvorna tillhör de största källorna till utsläpp av koldioxid i hela Europa och deras årliga utsläpp är större än de som hela Sverige står för. Det är nästan svårt att greppa, men i klartext så innebär det att om gruvorna stängs ner – så har det större effekt på de globala koldioxidutsläppen än om hela Sverige skulle omedelbart sluta släppa ut någon koldioxid överhuvudtaget.

De som påverkas av klimatförändringarna är främst utvecklingsländer och i dessa är upp till 80 procent av de som arbetar i jordbruket kvinnor. Ju större klimatförändringarna blir, desto mer oförutsägbara och sämre blir skördarna. Dessa skördar är ofta den enda inkomstkällan för dessa kvinnor.

Det är därför inte konstigt att organisationer som Greenpeace kraftfullt kritiserar beslutet att sälja gruvorna. Det verkar inte heller som att Vattenfall kommer att få ut ens i närheten av de 30 miljarderna som de ursprungligen förväntade sig från försäljningen. Analytiker hävdar att de få bolag som visat intresse för att köpa gruvorna endast är villiga att betala en bråkdel av denna summa.

Vi inom Feministiskt initiativ vill att den svenska regeringen uppfyller sitt löfte att gå före i arbetet för en fossilfri värld genom att omedelbart stoppa försäljningen av Vattenfalls brunkolsgruvor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: