Bernardita Núñez, verksamhetsledare och Alfhild Oenema ordförande för Terrafem.

Terrafem på Fadimedagen: ”Bortförklara inte våldet”

2016-01-21 | Bernardita Núñez och Alfhild Oenema padlock

OPINION

”Flera personer börjar se det absurda i att etniskt svenska män i Sverige som hotar och hotat kvinnor i dag vill träda fram som jämställdhetens försvarare.” Det skriver Alfhild Oenema och Bernardita Núñez från kvinnojouren Terrafem, som ser likheter i debatten som förs i nu och den som fördes i samband med mordet på Fadime Sahindal, som ägde rum för 14 år sedan i dag.

Alfhild Oenema är ordförande och Bernardita Núñez är verksamhetsledare på kvinnojouren Terrafem.

En dag som i dag för 14 år sedan mördades Fadime Sahindal av sin far.

Vi vill minnas Fadime Sahindal och det hon stod för. Hon uppmärksammade mäns våld mot kvinnor utifrån sin egen situation. Terrafem fortsätter med det. Terrafem har i sitt arbete uppmärksammat mäns våld mot kvinnor i allmänhet och våld i hederns namn i synnerhet, utan att fragmentarisera våldet, eftersom allt hör ihop.

Det går inte att missa likheterna i debatten som förts den senaste tiden kring de sexuella övergrepp som skedde i Kungsträdgården och debatten som fördes för 14 år sedan om mordet på Fadimes Sahindal. Nu som då höjs röster om de andras kultur, de andra som ska lära sig om svenska värderingar och om jämställdhet. Nu som då fragmenteras våldet och sambandet mellan det våld som utövas på gatan, hemma, på arbetsplatser, skolor, osynliggörs. Våldet bortförklaras i hederns namn, passionens namn eller patologiseras. Fragmentariseringen i debatten gör att övergreppen och våldet inte blir det viktigaste. I stället ligger fokuset på förövarens etnicitet eller kultur.

Alla dessa våldshandlingar handlar om mäns våld mot kvinnor. Allt våld handlar om djupa föreställningar om mäns makt. Låt oss säga ännu en gång att dessa våldshandlingar inte handlar om vare sig om kultur, etnicitet eller religion. Det tål att upprepas att det finns olika grader av elände för kvinnor och vi kan inte fortsätta med att mäta lidandet för kvinnor i världen.

Trots det mörker som invaderar oss på grund av allt våld mot kvinnor och rasistiska föreställningar kring våld samt stigmatiseringen av personer med utländsk härkomst kan vi konstatera att flera personer börjar se det absurda i att etniskt svenska män i Sverige som hotar och hotat kvinnor i dag vill träda fram som jämställdhetens försvarare.

Det är dags att fler människor och myndigheter börjar se att allt våld mot kvinnor och barn kommer från samma håll. Det är dags att fokusera på våldet, mäns våld.

Om vi fortsätter att blunda för våldet kommer trakasserierna i skolan, på krogen, på jobbet och hemma att fortsätta och vi att kommer att förlora flera Sveor, Marior och Fadimor.

Fadime var än du är, vi saknar dig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: