Kurdiska politiker mördades: Pakize Nayir (24), Seve Demir (41) och Fatma Uyar.

Kurdiska politiker mördades – våldsupptrappning fördöms

2016-01-12 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

FAKTA:

We will not be a party to this crime!

I ett gemensamt uttalande har 1 000 akademiker från Turkiets olika högskolor uttryckt avsky och fördömt den senaste tidens intensifierade våld mot kurder. Undertecknarna kräver att fredssamtalet mellan den turkiska regeringen och PKK återupptas: ”Som akademiker och forskare i detta land, vägrar vi ta del i detta brott som pågår mot landets invånare i Sur, Silvan, Nusaybin, Cizre, Silopi, och många andra städer och stadsdelar i de kurdiska provinserna.”

Statens våldshandlingar fördöms starkt i uttalandet av akademikerna, som anser att regeringen kränker de internationella konventionerna när det gäller rätten till liv och säkerhet för landets medborgare. Den 10 januari rapporterade kurdiska medier om en massaker på 12 unga män, 18 till 25 år, i ett hus i staden Van. Ögonvittnen har enligt Kurdistan Question sagt att ungdomarna avrättades genom kulor i huvud och mage.

Tre politiker, samtliga kvinnor från Democratic Regions Party (DBP), besköts i Silopi, i Sirnakprovinsen, måndagen den 4 januari. Dessa lokala politiker, Pakize Nayir (24 år), med-ledare i DBP, Seve Demir (41) medlem i den lokala partikommittén och Fatma Uyar, aktivist inom Free Women’s Congress (KJA), rapporteras döda. Nyheten bekräftades den 5 januari av HDP:s riksdagsledamot, Ferhat Encu.

Den lokala HDP-ledaren i Silopi, Aycan Azma, sade till K24 att kvinnorna avrättades på öppen gata medan de försökte fly Karsiyakaområdet där en sammandrabbning mellan regeringsstyrkor och PKK-styrkor pågick.

– De var inte beväpnade, de var välkända politiker i vår stad.

Flera kurdiska medier rapporterade att kvinnornas kroppar låg på gatan i flera timmar innan de till slut kördes till sjukhuset.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: