Gisela Mota Ocampo mördades på lördagen.

Krav på grundlig utredning efter politiskt mord i Mexiko

2016-01-04 | Jenny Rönngren padlock 1

UTRIKES

På fredagen tillträdde Gisela Mota Ocampo posten som borgmästare för staden Temixco i delstaten Morelos i södra Mexiko. På lördagsmorgonen var hon död. Enligt lokala medier var det en grupp väpnade män som mördade henne i sitt hem i grannskapet Pueblo Nuevo. Tre sorgedagar har utlysts i både staden och delstaten, där larm om ökat dödligt våld mot kvinnor enligt människorättsaktivister har försummats.

RELATERADE ARTIKLAR:

2015-06-09 Mexiko: Risk för bakslag för kvinnor trots kvotering

2015-06-05 Inget val utan våra söner

2012-06-29 Studentrörelse sätter press på Mexikos presidentkandidater

2012-06-13 Vem ska kvinnorna i Mexiko rösta på?

Gisela Moto Ocampo svors in på fredagen. Vid sjutiden på morgonen, lördagen den 2 januari, sköts hon till döds i sitt hem. Den demokratiska revolutionens parti (PRD) som Mota Ocampo representerade, tidigare som kongressledamot på federal nivå, fördömde omedelbart mordet via sociala medier. Det blir Motas ersättare, Irma Camacho García, som nu kliver in i hennes ställe.

Borgmästare är en utsatt position i Mexiko. De senaste 10 åren har 71 borgmästare från olika partier mördats, några av dem redan innan de tillträtt, och i de allra flesta fall utan att någon ställts till svars för våldet. Under valprocessen 2015 mördades tre borgmästarkandidater, däribland Aide Nava González, borgmästarkandidat för PRD i delstaten Guerrero, som angränsar till Morelos.


”Jag är Gisela”

Under attentatet mot Gisela Mota gav sig de maskerade attentatsmännen på och misshandlade hennes mamma, Juanita Ocampo, och andra familjemedlemmar som befann sig i huset, även barnen.

Juanita Ocampo vittnar i tidningen Sur Digital om hur dottern överlämnade sig till förövarna, fler än sju personer, för att få stopp på våldet mot sin familj. Hur hon klev fram och sade: ”Jag är Gisela.” I ett möte med delstatsguvernören Graco Ramírez, har Juanita Ocampo krävt rättvisa för alla våldets offer, inklusive dottern.

– Likaså ber jag honom vidta fler försiktighetsåtgärder, för att det hade de inte gjort för min dotter, hon hade inget beskydd alls.

Under en hyllningsceremoni som arrangerades i Morelos delstatskongress berättade Juanita Ocampo att dottern alltid trott på demokrati och redan som barn deltog i social kamp; att hon ville se jämlikhet mellan kvinnor och män, inte bara i teorin utan också i praktiken, att dottern sett så fram emot att inleda förändringsarbetet i Temixco från dag ett på jobbet och hade utsett en stadsledningsgrupp med hälften kvinnor och hälften män, att hon kämpade aktivt för kvinnors rätt till ett liv fritt från våld, i vetskap om hur allvarligt läget är.


Försummat larm

Kvinnliga kommunala revisorer i 21 av stadshusen i Morelos har i ett gemensamt uttalande fördömt mordet och även uttryckt oro för sin egen säkerhet. De kräver att delstatsregeringen vidtar säkerhetsåtgärder och påminner också om det undantagstillstånd, på grund av ökat dödligt våld mot kvinnor, så kallat Alerta de Violencia de Género (AGV), som utlystes i augusti 2015 för åtta kommuner i Morelos, bland dem Temixco.

Paola Cruz Torres, ansvarig för den kommunala revisionen i Cautla och en av undertecknarna, försäkrade i en intervju med den mexikanska, feministiska nyhetsbyrån Cimacnoticias att inte bara borgmästare är utsatta i den konstext av våld och osäkerhet som råder, utan även andra kvinnor som tillträder kommunala maktpositioner. Detta samtidigt som borgmästarna hittills vägrat inkludera kvinnor i diskussionerna om hur polisarbetet ska organiseras och andra frågor som direkt berör dem, enligt Cruz Torres.

Morelos blev den andra regionen i Mexiko där undantagstillstånd på grund av det dödliga våldet mot kvinnor utlysts. Enligt uppgifter från den oberoende kommissionen för mänskliga rättigheter i Morelos registrerades 633 kvinnomord mellan juni 2010 och februari 2015. Brottsrubriceringen är feminicidios och regleras i den mexikanska lagen om kvinnors rätt till ett liv fritt från våld.

José Martínez Cruz på människorättskommissionen i Morelos menar att mordet visar på ”det allvarliga sociala och politiska sönderfall som pågår i Morelos” och att ”delstatsregeringen befinner sig i kris”.


Patriarkal stämpel

Estefanía Sánchez, feminist och människorättsaktivist i Morelos tillhör de som gav uttryck för sin frustration över mordet via sociala medier då hon fick reda på vad som hänt:

”Med stor ilska och djup sorg konstaterar jag att i Morelos inleds 2016 och de nya kommunala administrationerna med patriarkatets imperialistiska stämpel, med avtrycket av ett ruttnande system där kvinnor förlorar (även om det fortfarande finns de som säger att jämställdheten redan är vunnen eller andra som säger att det här inte handlar om kön). Realiteten är att vi i dag, den 2 januari 2016, vaknar till nyheten att en ung samhällsbärare, en social aktivist, en ung person, en kvinna mördats. De röda siffrorna, dödens siffror för året, har börjat räknas och kvinnor är i täten”.


Foto: Radio Chinelo


Två unga män, som enligt myndigheternas uppgifter ska tillhöra förövarna, dödades i samband med polisingripandet på platsen där Gisela Mota Ocampo mördades och via sociala medier spreds snabbt bilder på de tre som ska ha gripits för mordet. Bland de misstänkta är flera minderåriga. Samtidigt florerar misstankar om att det bakom snabbheten ligger en fabrikation av syndabockar.

– Inför det grymma mordet på Gisela måste vi höja våra röster och kräva en omsorgsfull och genomgripande utredning som går till botten med vad som hänt och att de andra kvinnor som tillträdde borgmästarposter i delstaten garanteras beskydd, säger senatorn Martha Tagle i en intervju med Semlac, nyhetsbyrå för Latinamerika och Karibien med feministiskt perspektiv.


Väntat våld

Kolumnisten och mångåriga feministiska aktivisten Sara Lovera konstaterar i en analys publicerad på Semlacs hemsida att våldet var väntat, även om omständigheterna kring mordet ännu är oklara. Så pass väntat att domaren Carmen Alanís Figueroa redan innan valet, där det för första gången skulle råda könsbalans bland kandidaterna, föreslog en handlingsplan med 10 omedelbara åtgärder för att garantera säkerheten för de kvinnor som ställde upp.

”Hon visste att våldet mot kvinnor i politiken fanns i sikte. För att de är kvinnor, för att de rör sig i ett utrymme tidigare reserverat för män, minerat av den krigiska kontext som vi lever under i Mexiko. Kvinnor är inte undantagna. Det som hände den 2 januari i Temixco, Morelos, svarar mot ett karaktäristiskt mönster där kvinnor antingen prostituerar sig eller dödas; lyder eller dödas; följer politikens praxis eller dödas. Jag pratar inte om att de mördas; de dödas också politiskt eller misskrediteras”, skriver Sara Lovera.

Gisela Mota Ocampo lovade i intervjuer inför sitt tillträde att ta krafttag mot korruptionen. Lovera ser det som ett möjligt motiv, men poängterar att det är för tidigt att dra några slutsatser. Om det förekommit hot så har varken Mota Ocampo själv eller hennes parti offentliggjort dessa.

– Vi behöver mycket mer information. Förhoppningsvis kommer de att säga sanningen, så att våldet mot kvinnor upphör och larmet om det dödliga våldet mot kvinnor i Morelos tas på allvar.


Kontrollen över polisarbetet

Morelos guvernör Graco Ramírez slog via ett Twitter-meddelande omedelbart fast att mordet utgör en utmaning från den organiserade brottsligheten, och kunde efter bara några timmar informera via samma kanal att flera misstänkta gripits, samt utlova att ”Vi kommer inte att återgå till det som var innan. Det blir ingen straffrihet”.

Efter mordet på Gisela Mota Ocampo utlyste Ramirez ”Mando Único” i 15 av städerna i Morelos. Det är en mekanism som Ramírez drivit igenom och som innebär att polismyndigheterna kan ställas under ett polisiärt delstatsorgans kontroll. Möjligheten att centralisera kontrollen av polisarbetet har kritiserats av flera borgmästare, som menar att åtgärden inte lett till förväntade resultat sedan införandet 2012. Och några av kritikerna vägrar underkasta sig Ramírez beslut.

Staden Temixco är en turism- och industristad som med sina 100 000 invånare är betydligt mindre än delstatshuvudstaden Cuernavaca, men där finns flera statliga institutioner, inklusive den säkerhetskommission som koordinerar federala och lokala polisstyrkor. Delstaten gränsar till Guerrero, där knarkterrorn i Mexiko har sitt fäste. BBC rapporterar att det för närvarande pågår en strid om kontrollen över smugglingsvägarna genom Morelos, där lokala polismyndigheter spelar en viktig roll.

– Först söker de kontrollera territoriet, därför riktar de sig mot borgmästarna, och sedan går de efter kontrollen över den lokala polisen, säger forskaren och säkerhetsanalytikern Armando Rodríguez Luna till BBC.

Delstatsledningens beslut att ta kontroll över den lokala säkerheten har därför väckt motstånd, bland knarkhandlare såväl som kriminella politiker och tjänstemän. Gisela Mota Ocampo tillhör enligt Ramírez de som stod upp för Mando Único, och skulle ha blivit den första kvinnan på borgmästarposten i Tampixco.


Fler kvinnor och mer våld

Valet i Mexiko 2015 var det första där könskvotering tillämpats till parlamenten på samtliga nivåer. I Morelos blev andelen kvinnor som röstades in i delstatsparlamentet högst i landet med 43 procent, men samtliga partier motsatte sig könskvotering i valet av borgmästare. Kvinnorna som kandiderade organiserade sig inför valet med stöd av kvinnorättsaktivister och utan hänsyn till ideologiska skiljelinjer, och för första gången är nu 6 av delstatens 33 borgmästare kvinnor.

I hela landet ökade andelen kvinnor på posten och uppgår efter valet till i genomsnitt knappt 12 procent, eller 104 av 871 (mot 86 dessförinnan). Nu vid årsskiftet skulle valprocessen avslutas med 175 borgmästares tillträde i delstaterna Tabasco, Mexiko och Morelos.

Men det var inte bara andelen kvinnor i politiken som ökade tack vare den nya lagstiftning som kräver att det ska vara lika många kvinnor som män bland kandidaterna till de parlamentariska församlingarna. Under valprocessen registrerade den särskilda åklagarmyndighet som hanterar brott i samband med val 38 anmälda fall av genusrelaterat våld i politiken, jämfört med 2 fall 2012.

I samband med att siffrorna presenterades betonade myndighetens chef, Santiago Nieto Castillo, att antalet genusrelaterade brott som inte polisanmäls är okänt eftersom det inte finns någon reglering som kräver att dessa rapporteras, vilket han betraktar som en försummelse. Och den mexikanska valmyndighetens chef Córdova Vianello, som deltog vid presentationen framhöll att ett inkluderande och jämställt Mexiko inte bara kräver institutionella förändringar och aktiva åtgärder, utan kanske framför allt en ny medborgarkultur med politiska miljöer som främjar både kvinnors och mäns deltagande.


Tre sorgedagar har utlysts i Temixco och Morelos. Foto: Estefanía Sánchez

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160107 - Inga-Carin Landerö

Hej Catharina! Jag tyckte den här artikeln från Mexico lärde mig mycket. Ruggigt är ordet! Kram inga-Carin

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: