Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman, Fi: Politik ska inte skapas i panik!

2015-12-08 | Gudrun Schyman padlock

OPINION

”Sveriges regering visar inte bara dåligt omdöme utan också att de helt släppt taget om mänskliga rättigheter. Panikartade förslag presenteras på löpande band, trots att de sätter internationella konventioner och asylrätten ur spel, vilket nu också Lagrådet påpekat. Vi kan inte möta alla de som tvingats lämna sina trygga hem för ett liv på flykt, genom att stänga gränserna.” Gudrun Schyman, Fi, om att regeringen drar tillbaka lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge.

Gudrun Schyman är partiledare för Feministiskt initiativ.

Regeringens högsta ambition tycks vara att med alla medel stoppa antalet asylsökande. I förra veckan ville regeringen gå ytterligare ett steg genom att helt stänga Öresundsbron.

Förslaget mötte massiv kritik både från människorättsorganisationer och från det sydsvenska näringslivet. Nu har också Lagrådet sågat förslaget och regeringen drar tillbaka propositionen. Om förslaget skulle ha röstats igenom i riksdagen skulle det ha fått katastrofala konsekvenser för människor på flykt. Öresund skulle komma att bli ett nytt Medelhavet. Det är en tidsfråga innan vi kommer att få se samma dramatiska scener vid svenska stränder. Mer än hälften av de flyktingar som tar sig över Medelhavet är i nuläget kvinnor och barn.

Sveriges regering visar inte bara dåligt omdöme utan också att de helt släppt taget om mänskliga rättigheter. Panikartade förslag presenteras på löpande band, trots att de sätter internationella konventioner och asylrätten ur spel, vilket nu också Lagrådet påpekat. Det pågår ett blodigt krig och det brinner ute i världen. Vi kan inte möta alla de som tvingats lämna sina trygga hem för ett liv på flykt, genom att stänga gränserna.

Nu behövs fortsatta massiva protester mot regeringens flyktingpolitik. Civilsamhället; föreningar, religiösa samfund och allmänheten måste högljutt protestera mot regeringens planer. Regeringen måste lyssna på alla oss som säger att det går.

Lyssna till exempel till de 81 stödpersoner som arbetar med ensamkommande barn och som i förra veckan skrev på AB Debatt: ”Sverige har pengar, utrymme och möjlighet. Vi säger inte att det är lätt, vi vet att personalen inom Socialtjänsten arbetar intensivt för att hitta lokaler, personal och att skapa rutiner. Men vi vet att vi kan klara det. För att säga nej till barn på flykt är inget alternativ. Det är inte anständigt.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: