Mats Leijon.

Mats Leijon: ”Jag skäms så mycket att det gör fysiskt ont”

2015-11-25 | Mats Leijon padlock

OPINION

”Sverige har fått många oväntade gäster den senaste tiden. Det ingick inte i vår planering och vi vet inte riktigt var de ska sova, eller om maten räcker till alla. Det löser vi genom att låsa dörren, dra för gardinerna och låtsas att vi inte är hemma”, skriver Mats Leijon, med anledning av regeringens förslag till åtgärder för att minska antalet människor på flykt som kan komma in i Sverige.

Mats Leijon är initiativtagare till White Ships Sweden. Han har tidigare arbetat med opinionsbildning för Soppkök Malmö och brinner för ett rättvisare och hållbart samhälle.

Jag tycker om att titta på reseprogram. Människor från västvärlden som besöker fattiga länder och fascineras av människors gästfrihet och generositet.

Man blir erbjuden en plats att sova och att dela deras måltid. Vi vet att de har det fattigt, men att säga nej till deras erbjudande om mat och husrum är omöjligt. Det skulle vara en förolämpning.

Sverige har fått många oväntade gäster den senaste tiden. Det ingick inte i vår planering och vi vet inte riktigt var de ska sova, eller om maten räcker till alla.

Det löser vi genom att låsa dörren, dra för gardinerna och låtsas att vi inte är hemma. Har vi tur, så går de till nästa hus och knackar på. Här ska inga objudna gäster tro att de kan utnyttja oss!

Jag skäms så mycket att det gör fysiskt ont.

Nu är det ju inte så att bostadsbristen uppfanns av flyktingar från Syrien.

Vi har under många år haft en relativt konstant hemlöshet i Sverige på cirka 34 000 personer.

Dessa människor har varit relativt osynliga och de flesta partier har ansträng sig för att kunna låtsas att problemet inte finns.

Våra nyanlända medmänniskor har satt strålkastarljuset på problemet. Vi har faktiskt en bostadsbrist och den löses inte genom flyttkedjor och spekulationspolitik. Den löses bara genom att det byggs bostäder som alla har råd att bo i.

Har någon hört förslag på hur vi löser bostadsbristen i detta vårt land som tydligen är fullbelagt?

Har någon sett förslag på snabba lösningar utanför de ramar av regelverk som vi nu har att tillgå?

Nej. Vi stänger våra gränser och hoppas att de går till nästa hus och knackar på.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: