Catarina Danso.

”Alla blivande föräldrar borde erbjudas föräldrautbildning”

2015-10-29 | Catarina Danso padlock

OPINION

”Hur det går för barnet har inte enbart med mammans ålder att göra. Snarare förutsättningarna för föräldraskapet. Finns det rätt förutsättningar och grunder så klarar man det mesta.” Det skriver Catarina Danso från Makalösa föräldrar angående ett förslag om att erbjuda unga ensamstående blivande mammor föräldrautbildning för att förebygga kriminalitet.

Catarina Danso är förbundsordförande i Sveriges Makalösa föräldrar

För att minska kriminialiteten i vuxen ålder föreslår kriminologen Marie Torstensson Levander att unga ensamstående blivande mammor ska erbjudas en föräldrautbildning så att barnen inte växer upp och blir kriminella. Hon vill att dessa unga mammor ska få stöd, hjälp och utbildning i att vara förälder och ja, det är en god tanke. Men bör inte alla föräldrar få ett sådant stöd och utbildning?

Är det verkligen så att barn till ensamstående unga mammor alltid blir kriminella? Går det att gereralisera på det viset?

Att bli förälder är en stor omställning, oavsett om man är ensamstående, lever i ett parförhållande eller är en ung mamma. Att få en utbildning som ger kunskap i föräldrarollen är lika viktig oavsett vem man är eller hur man är. I grund och botten handlar det om att ge barnet en god och trygg uppväxt.

Hur det går för barnet har inte enbart med mammans ålder att göra. Snarare förutsättningarna för föräldraskapet. Finns det rätt förutsättningar och grunder så klarar man det mesta.

Att ha en bra relation till den andra föräldern är också en viktig del i föräldraskapet och för barnets mående. Föräldrar som bråkar och ligger i vårdnadstvist skapar en oro och lojalitetsbekymmer för barnet.

När barnet sedan blir tonåring är det viktigt att man har lagt en bra grund, men då kommer andra yttre faktorer som påverkar hur det kommer att gå. Kompisarna har en stor betydelse och den allt enklare tillgången till alkohol och droger lockar också.

Sveriges Makalösa föräldrar skulle gärna se en föräldrautbilning för alla blivande föräldrar. Det krävs till exempel utbildnig för att ta körkort men inte för att skaffa barn och då vet vi ändå att detta är en väldigt stor omställning i ens liv och att många separerar redan under barnets första år.

Att ge de bästa förutsättningarna till barnet är en självklarhet och för det behövs trygga och stabila föräldrar. Föräldrar som vet vad det innebär att vara just föräldrar. Ge alla samma förutsättningar för att bli en så bra förälder som möjligt så att barnen växer upp till till trygga och sjävständiga individer!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: