Julia Schaffer Flemk.

Julia Schaffer Flemk årets Isabelle-stipendiat

2015-10-08 | FemPers padlock

EKONOMI

När Isabelle-stipendiet 2015 delas ut för femte året i rad går det till Julia Schaffer Flemk, som bor i Stockholm och driver Julias plattsättning & bygg sedan 2014. Majoriteten av de som arbetar där är kvinnor. Schaffer Flemk erkänns både för sin hantverksskicklighet och sitt viktiga jämställdhetsarbete inom byggbranschen. Stipendiet, som är på 20 000 kronor instiftades av inredaren och programledaren Isabelle McAllister och delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen. Bakgrunden är att 99 procent av hantverkarna i byggbranschen fortfarande är män, och syftet att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig och uppmärksamma de som redan är verksamma inom branschen.

– Äran som kommer med utmärkelsen ger mig styrka att kämpa vidare när mitt förändringsarbete vissa dagar känns tungt. Det ger mig ett bevis på att mitt arbete faktiskt uppmärksammas, är önskvärt och gör en skillnad i samhället. Om jag lyckas få upp intresset för bygg-yrkena hos ett antal kvinnor och tjejer, så vet jag deras inträdande i byggbranschen per automatik kommer att förbättra den osunda yrkeskulturen. Alla vinner på det, säger Julia Schaffer Flemk i ett pressmeddelande.

Till Rättviseförmedlingen säger Schaffer Flemk att hon velat vara en förebild och ser stipendiet som en belöning för sitt arbete för jämställdhet. Branschen i sin helhet anser hon inte har utvecklats särskilt mycket, även om hon upptäckt att yngre hantverkare har mindre fördomar om manligt och kvinnligt.

– Jag tror att det finns flera områden som kan förbättras, ett exempel är arbetskläder. När jag började arbeta var jag tvungen att använda snickarbyxor i barnstorlek, det skapar en känsla av att man inte passar in. Idag är det annorlunda, det finns tillexempel arbetskläder för gravida.

Juryns motivering:

Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre. Hon visar med sitt företag Julias Plattsättning & Bygg prov på högklassig hantverksskicklighet, ansvarsfull rekrytering, medvetet nätverksbyggande och är på det sättet en inspiration för kvinnor som vill bli eller redan är aktiva hantverkare. Det är en ära att tilldela Julia Schaffer Flemk historiens femte Isabellestipendium.

Juryn bestod av Anders Öfvergård (Arga snickaren), Björn Christiernsson (Äntligen hemma), Elsa Billgren (stylist, programledare och inredare), Isabelle McAllister (Äntligen hemma, Fixa Rummet och stipendiets grundare), Johnnie Krigström (Roomservice), Seher Yilmaz (ordförande Rättviseförmedlingen) och Tatjana Joksímovic (arkitekt, delad ordförande i Kvinnors Byggforum).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: