Manifestationen var den största i Uppsala på flera decennier.

Rekordmånga Uppsalabor visade sin solidaritet

2015-09-12 | Maria-Kaisa Jurva padlock 2

INRIKES

Närmare 5 000 Uppsalabor demonstrerade för humanare flyktingpolitik i tisdags. Kläder och andra förnödenheter samt pengar samlades in under kvällen. Det var flera som talade, politiker och folk med egen erfarenhet av krig och flykt. Många uppmanade Sverige att göra mer. En talare uppmanade alla lärare att börja lära ut empati på skolorna.

Demonstrationståget startade på Slottsbacken nedanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. På grund av vägarbeten i stadskärnan fick tåget ta en längre väg för att nå slutmålet, Stora torget mitt i city, där folk i alla åldrar, unga som gamla möttes upp.

Under färden till centrum ropades det olika slagord som ”Sverige agera nu!” – ”Europa agera nu!” – ”Öppna gränserna!” - ”Alla som flyr, oavsett vem, välkommen hit, välkommen hem!” - ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal!” - ”Välkomna flyktingar!”

Stämningen var glad och förväntansfull. Men många var också rörda av situationens allvar. Den lilla syrianska pojkens, Alan Kurdis öde har öppnat människors hjärtan. Han har blivit en symbol för den pågående flyktingkatastrofen.


Civilsamhället initierar

Demonstrationen som var ett initiativ från två privatpersoner, Jeannette Escanilla och Tania Chávez, lyckades samla totalt 4 569 personer vilket enligt Uppsalapolisen är rekord sedan 80-talets första maj-demonstrationer.

– Det är ett tecken på att vi vill ha solidarisk flyktingpolitik och att vi välkomnar flyktingarna till Uppsala, kommenterade Jeanette Escanilla för 24UNT.

Liknande Refugees Welcome-aktioner där det civila samhället tagit initiativet, har arrangerats på många håll i Europa under den senaste tiden.

15 199 kronor samlades in under kvällen. Insamlingen av kläder, skor, sovsäckar, filtar, hygienartiklar och andra förnödenheter samt pengar pågår dock fram till 8 december. Allt går oavkortat till den partipolitiskt och religiöst obundna organisationen Vi gör vad vi kan. De i sin tur skickar sakerna till den grekiska ön Lesbos dit många flyktingar från Syrien anländer.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150916 - Robin Melin

Uppsala <3


20150916 - Robin Melin

Empati har jag läst vid flera tillfällen, rätta mig om jag har fel, men jag tror det används felaktigt?

Det ord som är mer relevant är medkänsla vilket har empati som ingrediens men inte enbart.

Medkänsla = Att känna tillsammans med en annan individ och en drivkraft att agera på det.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: