Fullt och trångt på Medborgarplatsen i Stockholm.

15 000 manifesterade för ett värdigt flyktingmottagande

2015-09-06 | FemPers padlock

INRIKES

15 000 personer slöt upp till söndagens manifestation #‎refugeeswelcome på Medborgarplatsen i Stockholm för att visa att det är fler som står upp för ett humant Europa. Flera talare lyfte lagliga vägar in i Europa som den viktigaste frågan.

RELATERADE ARTIKLAR:

Sanna Vestin, FARR: ”Det måste bli möjligt att söka asyl lagligt”


TALARE/#‎refugeeswelcome

Konferencier: Semanur Taskin, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Anna Ek, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Lezan Magid, Röda Korset

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Sanna Vestin, Flyktinggruppernas riksråd

Olivia Erixon, förbundsstyrelseledamot CUF

Amer Sarsour, Poeternas poet

Adgar Amin, Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Sofia Fölster, ordförande MUF Stockholm

Saini Benabdullatek, Poet

Samaa S., människorättsaktivist

Jesper Lindholm, ordförande Stockholms läns SSU-distrikt

Stefan Löfven, statsminister

Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson Folkpartiet

Alice Bah Kuhnke, demokratiminister (MP)

Närmare 30 000 personer hade anmält sig till evenemanget Refugees Welcome – manifestation för asylmottagande på Medborgarplatsen i Stockholm under söndagen. Initiativtagare var Grön ungdom som tillsammans med samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund (utom Sverigedemokraternas) stod som värdar för evenemanget. Därmed följde de upp manifestationer i Tyskland och Österrike som den senaste också höjt sina röster under parollen Refugees Welcome.

För att rymma så många människor som möjligt flyttades evenemanget från Södermalmstorg där det ursprungligen var tänkt att äga rum. Och arrangörerna hoppades att manifestationen trots regnet skulle bli den största sedan den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp, som i december 2013 samlade mellan 15 000 och 20 000 personer. 15 000 slöt enligt uppgifter från polisen upp, och manifestationen genomfördes under ihärdigt regnande.

Bland talarna fanns bland andra statsminister Stefan Löfvén (S), före detta EU-minister Birgitta Ohlsson (Fp) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (Mp), men arrangörerna var noga med att poängtera att det i huvudsak var civilsamhällets manifestation.

Många organisationer stod också bakom manifestationen. Bland andra Rädda Barnen, Svenska freds- och skiljedomsföreningen, Röda korsets ungdomsförbund, Svenska muslimer för fred och rättvisa, Ensamkommandes förbund, Flyktinggruppernas riksråd (Farr) och RFSL Ungdom.

Sanna Vestin från Farr, som var en av talarna, rapporterade via Facebook:

”Fortfarande efter en timme i regn mer folk än jag nånsin sett på Medborgarplatsen – och varenda talare från folkrörelserna kräver lagliga vägar.”

Organisationen Ingen människa är illegal (IMÄI) hade överlåtit sin talartid åt Vestin och prioriterar att tala på Linje 17:s manifestation för säkra flyktvägar istället, den 12 september. De hälsade att ”samtidigt som den här demonstrationen äger rum så arbetar gränspolisen och Migrationsverket med att förfölja, fängsla och deportera människor tillbaka till de helveten de flytt ifrån, och att gränser är något som aktivt skapas av politiker, såna som är här.”

Och det var flera som av just det skälet valde att inte delta i, eller att aktivt lämna manifestationen på Medborgarplatsen, på grund av Stefan Löfven och andra toppolitikers medverkan, något som diskuterades öppet på evenemangets FB-sida. Löfven berörde EU-politiken som han är med och formar i sitt tal, men lovade inget konkret angående lagliga flyktvägar, inte heller när det gäller Sveriges del:

Det behövs ett tvingande och permanent omfördelningssystem för att alla EU-länder ska ta emot människor som flyr för sina liv. EU måste kraftigt öka sitt mottagande av kvotflyktingar och Sverige, vi ska göra vår del av det åtagandet.

För EU:s medlemsländer har ett gemensamt ansvar. Tanken var aldrig, aldrig, att det europeiska samarbetet skulle vara ett sätt att stänga människor på flykt ute, utan lagliga vägar för att kunna söka asyl. Tanken var aldrig att medlemsländerna skulle ägna sig åt ett svarte-petter-spel där den med sämst politik kommer undan ansvar.

Tvärtom. Europas samarbete föddes ur erfarenheterna från vårt eget fasansfulla krig. I år är det 70 år sedan. Vi sa: ”Aldrig någonsin ska det ske igen.” Vårt samarbete enade Europa efter det kalla krigets slut. Vi sa: ”Aldrig mer murar för att göra skillnad på människa och människa.”

Nu måste vi återigen bestämma vilket Europa vi ska vara.

Manifestationen teve- och radiosändes av flera stora tidningar och tevekanaler och trycket på arrangörerna har stundtals varit hårt under veckan. Inte minst på talartid. Manifestationens konferencier Semanur Taskin, språkrör för Grön ungdom i Stockholmsregionen, uppmanade dem som inte kunnat beredas plats på talarlistan att fortsätta använda sina kanaler och arenor att lyfta frågan om ett värdigt flyktingmottagande – inte bara de kommande dagarna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: