Tanvir Mansur: Sluta att säga Sveriges ”största parti” om SD

2015-08-20 | Tanvir Mansur padlock

OPINION

”Små, enkla saker i vardagen kan öka gemenskapen och det vardagliga samtalet om demokrati.” Och det är vad som behövs nu, skriver Tanvir Mansur. För samtidigt som han förklarar bristerna i undersökningsmetoden som ligger bakom rubrikerna om vilket parti som är det största i Sverige, konstaterar han att det finns verklig anledning till oro.

Sluta dela SD-artikeln från TT och Aftonbladet/DN/SvD/Metro om den uppmärksammade Yougov-undersökningen. Mätningen är helt ovetenskaplig. Mätmetoden de använder, ”självrekryterade paneler”, är lika tillförlitlig som undersökningar på Flashback eller Aftonbladet. Den går ut på att man själv anmäler sig till undersökningen och även bjuder in vänner. Så enkelt är det för SD-sympatisörer att rekrytera sina vänner till undersökningen och bli överrepresenterade.

Kom ihåg när hbtq-sajten QX gjorde en öppen undersökning om vad folk skulle rösta på. SD-väljare tog över och röstade upp sitt eget parti, och sedan dess florerar myten om att SD är ett hbtq-vänligt parti för att de ”kom högt i en mätning på en hbtq-sajt”.

För att en opinionsundersökning ska hålla vetenskapligt, så måste personerna som svarar på frågor ha valts slumpmässigt från hela landet. Här är en pedagogisk genomgång av statsvetare om Yougovs bristfälliga metod: Vad tycker Sverige egentligen – en kritik av Aftonbladets väljarbarometer

Även om metoden hade använts rätt, så betyder det inte att rubrikerna har rätt. Resultatet gör inte ett parti till ”det största partiet”. Det som gör ett parti till stort är: antal röster på valdagen, antal platser i riksdagen (mandat), antal medlemmar och andra faktorer. Så det stämmer inte att SD skulle vara ”Sveriges största parti”. Sluta säga så.

Den enda gången vi verkligen kan lita på opinionsundersökningar är när alla undersökningar (med bra metoder) sammanställs och resultaten slås ihop. Så här såg det ut i juni.

När vi säger att ”SD är störst” i både tidningar, till vänner och arbetskamrater, så sprider vi en myt som inte stämmer i verkligheten. Det stärker dessutom bilden av Sverigedemokraterna som ett legitimt parti. Det är en organisation som härstammar från en nynazistisk rörelse, och vars politiker varje vecka avslöjas sprida antisemitism, islamofobi, annan rasism, homofobi och sexism. Det är ett populistiskt parti som bara har ”enkla lösningar” på svåra problem. De vill skapa ett etniskt och kulturellt homogent Sverige, något som aldrig har existerat.

De tjänar mycket på såna här rubriker om att de skulle vara störst. Det blir som en självuppfyllande profetia. Och de som förlorar på det är Sveriges befolkning. Vi behöver tänka ett varv till innan vi delar saker på sociala medier.

Men det finns anledning att vara orolig. SD verkar ju öka i stöd oavsett vad deras riksdagsledamöter gör eller säger. Och oavsett vad deras sympatisörer gör eller säger.

Det syns på de olika opinionsmätningarna.

I juni hade SD 16,4 procent av väljarstödet i SR/Novus poll-of-polls (Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos, det vill säga de utesluter YouGov och United Minds). I juli var det enligt Pollofpolls.se 18,2 procent inklusive YouGov/United Minds och 18,5 procent exklusive YouGov/United Minds.

Det säger fortfarande inte något om vad som skulle hända under valet 2018 eller vilken storlek partiet egentligen har.

Överhuvudtaget är opinionsundersökningar ett dåligt mått för vad som händer på valdagen (och i förtidsröstningen). Eftersom det skiljer sig från antalet personer som faktiskt går till vallokalen och röstar, så påverkas resultatet av valdeltagandet.

I hela Sverige ligger valdeltagandet på 85,81 procent. Valdeltagandet kan egentligen påverkas av så enkla grejer som att det regnar på valdagen. Då går färre ut för att rösta.Men i många kommuner och stadsdelar är valdeltagandet generellt väldigt lågt. I Norra Botkyrka är valdeltagandet exempelvis 68 procent, i Tensta och Rinkeby är det runt 55 procent vardera.

Det går alltså att säga att mätningarna egentligen inte speglar vad som skulle hända om 100 procent av Sveriges befolkning skulle rösta. Men rubriker som ”största partiet” verkar föra fram det budskapet. Vi tolkar alltså alla opinionsundersökningar helt fel.

Det bästa sättet att – statistiskt och röstmässigt – motverka Sverigedemokraterna: Att öka valdeltagandet i de områden där valdeltagandet är lågt. Om dessa områden gemensamt höjer sitt valdeltagande, så kommer troligtvis inte SD få särskilt hög andel av rösterna.

Missnöjesväljare tenderar att rösta mer. Därför gäller det att mobilisera i de områden som man bor i. Att prata med sina grannar. Att prata om demokrati och vikten av att rösta. Att våga bjuda människor på fika, de som man annars kanske inte fikat med innan. Kolla till exempel Invitationsdepartementet där människor bjuder varandra på middag, eller Fika för porten där grannar fikar med varandra. Små, enkla saker i vardagen kan öka gemenskapen och det vardagliga samtalet om demokrati och varför man ska rösta. Det kan nog vi alla göra!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: