Emir Selimi är ordförande för Unga romer och Raoul Wallenbergpristagare 2014.

”Säg aldrig ’antiziganism’ – säg antiromism!”

2015-08-18 | Emir Selimi padlock 1

FEMINISM/DEBATT

”För oss på Unga romer låter anti-zigan-ism som ’anti-n****-ism’. Detta är ett rasistiskt, kränkande och mobbande ord”. Det skriver Unga romers ordförande Emir Selimi i ett debattinlägg mot användningen av begreppet antiziganism i arbetet på nationell och internationell nivå mot rasism och diskriminering mot romer.

Emir Selimi är ordförande i organisationen Unga romer.

RELATERAD ARTIKEL:

2015-08-21 ”Antiziganism” handlar om myter – inte om romer

Ord har alltid varit makt och kommer alltid att vara det för att betona socialstatus av olika grupper i ett samhälle. Organisationen Unga romer vägrar använda det rasistiska begreppet ”antiziganism”. Erkänner vi ordet antiziganism, då erkänner vi att vi heter ”zigenare” vilket i århundradet använts i kränkande syfte!

Unga romers riksförbund expanderar i Europa. I dag har vi Unga romer-Paris och Unga Romer-Shuto Orizari som ligger i Makedonien i Skopje och inom kort hoppas vi att öppna i Tyskland, Bryssel och Holland. Vi är alla överens att man ska säga antiromism. Vill man att folket och politiker ska sluta säga ”Z-ordet” ska man inte baka det i någonting positivt! Det finns ingen logik! För oss på Unga Romer låter anti-zigan-ism som ”anti-n****-ism”. Detta är en rasistiskt, kränkande och mobbande ord. Z-ordet kommer från grekiska ordet ”xenos” som betyder främling. Ska jag överdriva så är alla främlingar på stan alltså ZIGENARE! Men vem vill bli kallad det? Jag ser alla på stan som romer för att rom betyder människa! Vi är alla romer alltså vi är alla människor.

I Sverige heter vi ”zigenare”, i Italien ”zingaro”, i Frankrike ”zitan”, i Turkiet ”chingene”, i Albanien ”madjup”, i Serbien, Polen, Rumänien, Portugal och säkert flera länder ”cigan” – som låter som ”zigan”. Ska då turkarna säga anti chingen-ism och albaner anti-madjup-ism? Oavsett vad majoritetsamhället kallar romer så är det rasism, kränkande och ren mobbning. Fråga vilken rom som helst i Europa som fortfarande kan det romska språket. Vad heter du på ditt språk? Alla kommer svara rom! Vi har hetat rom/romer i mer än 700 år och 1971 togs beslut på den första romska världskongressen i London att romer skulle heta ”romer” inget annat.

Unga romer säger ”anti-rom-ism”. Vi sitter i kommissionen mot ”anti-zigan-ism” och ordförande är Thomas Hammarberg. Hammarberg och Soraya Post har starkt ignorerat Unga romer och vägrar diskutera begreppet antiziganism. De förnekar ordet antiromism. Soraya Post driver starkt begreppet antiziganism som gör mer skada än nytta. Jag har ett flertal gånger försökt förklara skadan ord kan göra mot miljontals ungdomar över hela Europa. Hur kan ett barn eller ungdom förklara ordet antiziganism när man inte får säga z-ordet? Ordet antiromism är enkelt att förklara och försvara. Hatar man romer så är man anti-rom alltså antiromist/antiromism.

Unga romer har påverkat Expo, Aftonbladet, TV 4 och flera tidningar. Expo fattar när det är rasism! De har börjat använda ordet anti-rom-ism för att det är fritt från mobbning, rasism och förolämpning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150818 - Goldina Smirthwaite

Ja, varför tänker sig folk att ordet antiziganism är ok, när de aldrig skulle använda n-ordet på motsvarande sätt? Att ö h använda en beteckning legitimerar den. Det är ju inte logiskt att använda en beteckning en tar avstånd från.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: