Lauryn Hill besöker Way Out West i år.

Arazo Arifs guide till Way Out West

2015-08-13 | Arazo Arif padlock

KULTUR/NÖJE

I dag börjar 2015 års Way Out West-festival i Göteborg som året till ära har sålt slut. Med en line-up som bara tycks bli bättre och bättre för varje år har festivalen gjort sig till ett av Sveriges mest populära måsten under sommarmånaderna. Arazo Arif guidar bland årets artister dag för dag.

Hipstertätheten och coolhetsfaktorn ligger på höga nivåer, varför festivalen kan kännas som en fest för branschfolk ibland, som präglad av en kylig exkludering. Men för den som i år har råd att besöka festivalen och vill njuta av bra spelningar i solen listar jag här mina favoriter från spelchemat.


TORSDAG

Torsdagens absoluta höjdpunkt under Way Out West är drottningen från England, FKA Twigs. Bakgrundsdansaren som blev artist – och vilken sådan. Hennes debut-EP släpptes 2012 och det kan minst sagt sägas att artisten gjorde revolution. Hennes musik är en fusion av olika genrer, unik i sitt slag, erotisk, elektronisk, bedövande och strålande på samma gång. Sedan debuten har hon släppt ytterligare en EP (2013) samt ett debutalbum LP1 som välsignade världen så sent som förra året.

Favoriten under Stay Out Wests torsdags line up är svenska Nadya. Hon är ännu relativt okänd, men jag känner på mig att hennes genombrott är nära. Med säregen sång och fina låttexter utmärker hon sig – låtarna Superstars och Refugee är coola. Nadya intar scenen Panama på Bananpiren i natt.


FREDAG

Fredagens schema är nästan det roligaste. Rivstarta med Tove Lo, 2014 års pristagare av P3 Guld i kategorin Årets Nykomling. Kl. 16.30 spelar hon, då är det bara att sätta sig i gräset och gunga till skön pop, singeln Habits är min personliga favorit.

Sedan blir det dags för LITTLE JINDER, en artist vars självbetitlade debutalbum spelats varm i mina högtalare hela sommaren. Hon mottog i februari i år en Grammis i kategorin Årets pop, ett mycket välförtjänt pris. Med lite komiskt banala men ändå så träffande klockrena texter klingande pop är hon ett måste på festivalscenen.

Fredagens största frälsning är dock MS. LAURYN HILL! Sångerskan i det upplösta bandet Fugees vars enda album är en absolut klassiker kommer till Göteborg. Lauryn Hill spelade i Sverige senast i september förra året och nu är hon tillbaka för att sprida sin härliga hiphop och r’n’b som glitter över festivalbesökarna. Behöver mer sägas?

Andra roliga akter under fredagen är Florence + The Machine och Pet Shop Boys på Way Out West. Stay Out West bjuder på godingar som Ibeyi, Kleerup, Annamelina och Jonathan Johansson.


LÖRDAG

På lördagen blir det lite jobbigt. Coola Zhala spelar samtidigt som den brittiska soulsångerskan Lianne La Havas vars mjuka stämma är närmast förförande. Det beror på vad en är sugen på – hård experimentell popmusik, eller mjuk och mysig folk/soul.

Jhené Aiko spelar därefter och inte har du väl missat hennes hit The Worst? Riktigt mysig och popig r’n’b. Sångerskan har fler hits och sjunger med Drake i From Time, en annan personlig favorit. Hela vägen från LA till Göteborg har hon åkt nu för att spela för oss.

Patti Smith är tillbaka i Sverige och där behöver väl mer inte sägas. En rockens gudinna vars låttexter är mer poesi än något annat egentligen. Cool som få förtjänar hon minst sagt en gedigen publik, även om jag hade kunnat leva utan låten Rock n Roll n****…

Andra sköna artister under Way Out Wests fredagsschema är Alt-J, Lorentz och First Aid Kit. Till Stay Out West kommer Tove Styrke, Say Lou Lou och Parham.

Ut och njut!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: