Aborträtten inskränks stegvis

2015-07-17 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Kristdemokraterna och de andra högerpartierna i Stockholms läns landstings ledning genomför panikbesparingar och utmanar aborträtten, enligt Aftonbladets ledarkrönikör Somar Al Naher. Detta genom att minska ersättning till privata vårdföretag som utför medicinska aborter.

I våras minskade ersättningen till klinikerna vid medicinska aborter, som genomförs med läkemedel förre veckan nio, med 19 procent. Och det kommer inte att stanna där, befarar Al Naher. Den totala besparingen kommer i slutändan att landa på en halvering.

”Halveringen av ersättningen kan leda till att kliniker läggs ner framöver och att köerna därmed förlängs. Vilket rimmar illa med tanke på att abort är ett akut ­ingrepp.” 

Ella Bohlin (KD) försvarar sänkningen, även om hon till Sveriges radio säger att medicinska ­aborter är bättre för kvinnan själv, för vården och hälsoeko­nomin, samt är billigare och skonsammare än kirurgisk abort.

Minskad tillgång till medicinska aborter och längre köer kommer att tvinga kvinnor att genomgå kirurgiska aborter, där graviditeten skrapas ut i en mindre operation. En fråga som kritiker av besparingen ställer sig nu är hur landstingsmajoriteten kommer att hantera längre köer till mer kostsam abortvård.

Enligt en omfattande undersökning i USA, där aborträtten ständigt hotas av religiösa politiska krafter, har 95 procent av tillfrågade kvinnor som genomgått abort, sagt att de inte alls ångrar sitt beslut om abort. Forskarna följde kvinnorna tre år efter utförda abort, och majoriteten av de fortfarande säger bestämt att de fattade rätt beslut och är nöjda med sina val.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: