Människorättsjuristen Yu Wang.

Människorättsjuristen Yu Wang är spårlöst försvunnen

2015-07-14 | FemPers padlock

UTRIKES

Människorättsjuristen Yu Wang, hennes make och deras 16-årige son är försvunna. Ingen har hört något från dem sedan den 9 juli. Polis nekar till att ha varit inblandade i försvinnandena. Sedan den 10 juli är även fyra andra medlemmar i juristfirman Beijing Fengrui försvunna.

Yu Wang hördes senast av en vän som fick ett sms klockan 04.17 den 9 juli i vilket Wang skrev att någon försökte forcera hennes dörr. Sedan dess har flera försök gjorts men ingen har kunnat få kontakt med Wang, skriver den Hongkongbaserade stödgruppen som Wang och hennes kolleger på juristfirman Beijing Fengrui har.

Några timmar tidigare hade Yu Wang meddelat vännen att elen och internetuppkopplingen hade stängts av samt att hon inte kunde nå sin make och son som var på väg till flygplatsen i Beijing. Enligt stödgruppen har man senare fått veta att maken och sonen inte har lämnat Kina. På frågor som Yu Wangs advokat och vänner har ställt till polisen på flygplatsen och i hennes bostadsdistrikt har polisen nekat till att vara inblandade.


Fler försvunna

Sedan den 10 juli är även fyra andra medlemmar i juristfirman Beijing Fengrui försvunna. Detta är bara några veckor efter att Kinas lagstiftande församling antog en lag som definierar ”nationell säkerhet” med mycket vaga och svepande formuleringar i frågor som rör allt från politik, kultur, ekonomi till internet.

Nicholas Bequelin, chef för Amnesty Internationals Ost-Asienkontor kommenterar situationen i ett pressmeddelande:

– Vad som ryms inom begreppet ”nationell säkerhet” är i princip obegränsat. Lagen ger regeringen grönt ljus att straffa och övervaka alla dem de inte gillar, människorättsaktivister, regeringskritiker och andra oppositionella röster.

Nicholas Bequelin tillägger att lagens främsta uppgift är klart och tydligt att skydda det kinesiska kommunistpartiet kontroll över landet snarare än nationens säkerhet. Ledarskiktet och kommunistpartiets monopol på den politiska makten är enligt Amnesty explicit omnämnt i lagen, som en del av den ”nationella säkerheten”.

– Vi är mycket oroliga för Yu Wangs och hennes familjs säkerhet och välmående och kan inte låta bli att se de senaste dagarnas utveckling som en del av det kontinuerliga förtrycket av den kända juristen, särskilt med tanke på den förtalskampanj som statlig media har fört mot henne den senaste tiden, skriver Albert Ho, ordförande för stödgruppen.

Den kinesiska regeringen har länge använt den nationella säkerheten i åtal som ”anstiftan till subversiv verksamhet”, ”separatism”, och ”läckande av statshemligheter”, för att fängsla oppositionella. På det sätt som den nya lagen nu breddar definitionen av vad som är hot mot den nationella säkerheten, kommer med all säkerhet denna trend öka än mer.

Den här lagen borde aldrig ha antagits, utan skickats tillbaka för att skrivas om. Det måste finnas en balans mellan säkerhet och mänskliga rättigheter. Vad som saknas nu är garantier för att individens mänskliga rättigheter respekteras, menar Amnesty.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: