Aleksa Lundberg och Gudrun Schyman samtalade i Almedalen.

”Det blir så kul att komma in i riksdagen när jag fyller 70”

2015-07-05 | Aleksa Lundberg padlock

FEMPERSPODDEN/SPECIAL

Partiledaren Gudrun Schyman (Fi) besökte Feministiskt perspektivs tält i Almedalen under fredagen för att medverka i FEMPERSPODDEN SPECIAL. Det var ingen tvekan om att tågan från valrörelsen 2014 ännu håller i sig.
– Det blir en fin present att Fi kommer in i riksdagen när jag fyller 70, säger hon till Aleksa Lundberg i ett Almedalen-special.

FEMPERSPODDEN SPECIAL: GUDRUN SCHYMAN

FAKTA/Gudrun Schyman

Gör: Partiledare för Fi och egen företagare (Maktakademin)

Ålder: 67

Aktuell: På måndag är det Fi:s dag i Almedalen och Schyman håller tal i Almedalsparken och folkbildar på Donners plats

Almedalskramen går till: Veckan är ju inte slut ännu. Jag lovar att återkomma om det när den är över.

Almedalskängan tilldelar jag: Samma som ovan.

Min feministiska förebild: Jag har ingen, utan är oerhört tacksam till alla som gått före.

Jag tänker på din mamma…

– Ja, jo det har du rätt i... Hon levde ett hårt liv och har betytt väldigt mycket.

Inför riksdagsvalet förra året var feminism ett av de hetaste ämnena i Almedalen och riksdagspartierna tävlade om att vara bäst på jämställdhet. Representanter från Feministiskt initiativ (Fi) var inbjudna till de flesta panelsamtal och tv-intervjuer, men i år är intresset svalare.

– Det är väldigt tyst från de andra partierna. Ett ideologiskt självständigt, feministiskt parti är vad som krävs för att de feministiska frågorna ska komma upp på den politiska dagordningen. Förra årets engagemang handlade om att vi nyligen vunnit mandat i EU-valet, de andra partierna var rädda för att förlora platser i riksdagen helt enkelt.

Att den rödgröna regeringen nu kallar sig feministisk tycker Schyman är positivt, eftersom det tidigare funnits ett motstånd mot att använda begreppet. Men för att på allvar driva en feministisk politik krävs mer än ord.

– Det förpliktigar att göra en sådan varudeklaration. Man hade ju förväntat sig att det nu skulle bli uppstramning av politiken, att en minister skulle ges tydligt mandat att driva frågor om jämställdhet och frihet från diskriminering inom eget departement. Att vi skulle få en myndighet vilken följer upp politiska beslut och säkerställer att de blir verklighet. Precis som man gör med andra viktiga och tunga politikområden. Men något sådant har vi inte sett.

För att bidra till förändring planerar Schyman att ännu en gång ställa upp som kandidat på Fi:s riksdagslista, inför valet 2018.

– Det kommer bli så kul. Samma år som jag fyller 70 kommer jag tillbaka till riksdagen och säger ”hej gamla kompisar, nu fick ni tji”, skrattar hon.

En person som betytt mycket, och som lagt grunden för det osvikliga engagemanget, är hennes mamma. Hon levde ett hårt liv, kantat av fattigdom, men stod pall och var Schymans ständiga supporter. Det är en tårögd partiledare som minns sin mors stöttande ord: ”Vet du lillan, man ger inte upp”.

– Det sa hon till sig själv genom livet också. Det är klart att det har betytt väldigt mycket. Nej, nu blir jag rörd om jag ska prata om mamma!

På måndag är det Fi:s dag i Almedalen och Schyman håller det traditionsenliga partiledartalet från stora scenen i Almedalsparken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: