Musse Hasselvall och Mimmi Brundin tar natten tillbaka i Almedalen.

#almedalen15: Nattvandrar för allas rätt till en trygg natt

2015-07-02 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

Nattskiftet är en trygghetsorganisation som jobbar mot våld och sexuella övergrepp, befinner sig i Almedalen för att visa upp sitt arbete. I praktiken handlar det om nattvandring, av unga vuxna, för unga vuxna. Feministiskt perspektiv ställde några frågor till styrelseledamoten Mimmi Brundin, som berättar om bakgrunden och viljan att växa. Bland annat.

Kan du berätta lite om bakgrunden?

– Nattskiftet startades av Lisen Andréasson Florman. Det började med att hon råkade ut för tråkiga saker. Hon blev överfallen, inte en utan två gånger och båda gångerna upplevde hon att det inte var någon som hjälpte till. Det fanns folk i närheten men det var ingen som gjorde någonting. Vilket gjorde henne väldigt förbannad. Ur det skapades Nattskiftet som är en trygghetsorganisation som jobbar mot våld och sexuella övergrepp, jobbar för att ta tillbaka natten, allas rätt till en trygg natt. Vi jobbar väldigt operativt, med nattkompisar som vi kallar dem, som är våra volontärer. Det är nattvandring av unga vuxna, för unga vuxna.


Vilken roll har du i organisationen?


– Jag sitter med i styrelsen, men jobbar också lite operativt och hjälper till på lite olika håll, bland annat med ambassadörer. Musse Hasselvall, som är här, är en av våra ambassadörer. Sedan har vi 250 volontärer som nattvandrar. Vi är ett gäng på åtta personer här i Almedalen, allt från personer som hjälper till med PR och strategi och jag som sitter i styrelsen till Emma Wilhelm och Mikaela Stenberg som jobbar mycket med schemaläggning av volontärer.


Nattvandrar ni här i Almedalen?

– Ja, vi har vandrat här varje kväll, måndag till torsdag från klockan tio till klockan ett med utgångspunkt från Donners brunn, där vi samlats och går så många som möjligt. Då kan man gå 10 minuter om man vill eller de tre timmar som vi går. Gärna också att man hjälper till och twittrar. Vårt mål här är att göra Almedalen tryggt, men också att sprida ordet om Nattskiftet. Vi vill bli större.


Hur kan folk komma i kontakt med er göra?

– Vi syns ganska bra, vi har reflexjackor allihopa, så vi syns, och vi rör oss omkring här innanför murarna, dels för att cirkulera och visa att vi finns, men också hjälpa folk hem och gripa in i situationer som är oroande. Det har varit jättespännande, det är annorlunda här. I Stockholm vet folk vilka vi är och då kan det vara enklare att närma sig folkhär har vi försökt gå fram till folk och fråga om de vill ha sällskap hem. En del blir lite förvånade och till och med lite rädda först när en främling kommer fram och pratar. Men det har varit väldigt uppskattat.


Var finns ni annars?

– Just nu är vi framför allt i Stockholm runt Trädgården, en nattklubb som vi samarbetar med, och på festivaler, Bråvalla förra helgen. Vi ska vara på Popaganda och jobbar på att komma in på fler festivaler. Vi jobbar också på att komma ut i landet. Vi vill jättegärna bli större och ha möjlighet att växa. Det är egentligen bara en fråga om ekonomi. Vi har ”the manpower” och vi har absolut viljan.


Vad kan de som också vill engagera sig göra?

– De får jättegärna dels sprida ordet nattskiftet, lägga upp i sociala kanaler eller länka vår hemsida. Man kan också sponsra med pengar. All information finns på hemsidan. Man kan också om man är i Stockholm bli nattkompis. Det är jätteroligt. Vi är jättemånga och det är ett härligt gäng.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: