#almedalen15: Manifestationer på Sverigedemokraternas dag

2015-07-02 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

Under onsdagen, Sverigedemokraternas (SD) dag i Almedalen, anordnades flera antirasistiska demonstrationer och möten. Klockan 19 på kvällen, samtidigt som Jimmy Åkessons höll sitt Almedalenstal, tågade två antirasistiska demonstrationer runt om i Visby. De fick applåder och stödjande leenden från folk som satt på kaféer eller arbetade på restaurangerna.

Unga feminister, Grön ungdom och Ung vänsters manifestation mot rasism drog flera hundra unga. De gick genom Visby och ropade: ”Inga rasister på våra gator”, ”Den som flyr har inget val: ingen människa är illegal”.

Talarna från organisationerna tog upp den strukturella rasismen i Sverige, hatbrotten, hur människor exkluderas från samhället på grund av sin ursprung eller namn och hur det som pågår påverkar människors liv. De talade om hur konflikter, klimatförstöring och förtryck tvingar människor till flykt.

– Det handlar om människovärdet. Vi måste aktivt arbeta mot rasismen, sade talaren från Grön ungdom.Talaren från Ung vänster menade att det som SD profilerar som problem integration egentligen handlar om problem med bostadsbrist, arbetsmarknadspolitik. Att SD har en rasistisk politik, ingen lösning på de reella problemen.

– SD profilerar sig på ett problem de kallar för integration utan att visa några lösningar…Vi kan kämpa för ett annat samhälle tillsammans.


Tyst manifestation blev demonstration

Längre bort, där SD:s partiledare Jimmy Åkesson höll sitt tal, stod ett par hundra unga, alla klädda i blåa t-shirt och visade segertecken.En av demonstrationsdeltagarna, Semanur Taskin från organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, berättade att de tidigare under Jimmy Åkessons Almedalstal varit på plats för att manifestera mot rasismen. Hon och hennes vänner ville göra ett viktigt ställningstagande. De är nöjda med att de inte bara satt och lyssnade på Åkessons tal utan att yttra sina åsikter, utan manifesterade – fast under tystnad och utan att störa.

– Vi är en organisation som kämpar för fred och rättvisa. Vår idé var att lyssna på talet under protest. Vi ville manifestera mot rasismen och visa att det finns andra krafter i samhället som inte delar SD:s människosyn. Men vi var helt tysta och störde inte talet alls. När polisen hänvisade oss ut ur området, gick vi runt här i Almedalen och ropade Yalla, yalla, Sverige åt alla! Inga rasister på våra gator! Fler människor anslöt sig till vårt tåg och vi blev fler.


Semanur Taskin (andra f.v) tillsammans med sina vänner höll en tyst manifestation mot Jimmy Åkesson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: