Samvetsfrihet ingen rättighet i abortvården

2015-06-18 | FemPers padlock

INRIKES

Europeiska kommittén för sociala rättigheter rekommenderar inte Sverige att införa så kallade samvetsklausuler i svensk vård. Beslutet kom i dag på torsdag, bekräftar RFSU som menar att detta är seger för aborträtten.

Kommittén har inte funnit anledning att kritisera Sverige och fastslår att så kallad samvetsfrihet inte är en rättighet som skyddas av den Europeiska sociala stadgan, frågan om att införa samvetsklausuler är upp till Sverige själv att avgöra.

För två år sedan blev Sverige anmält till den Europeiska kommittén för sociala rättigheter som ligger under Europarådet och ser till att Sverige efterlever den Europeiska sociala stadgan. Anmälan gjordes av Federation of Catholic Falimy Associations in Europé (FAFCE). En organisation som bland annat vill inskränka aborträtten och är emot samkönade äktenskap. Anmälan stöds av de svenska organisationerna Pro Vita och Kristna Läkare och Medicinstudenter. Anmälan avsåg bland annat frågan om så kallade samvetsklausuler inom abortvården i Sverige. FAFCE menade att bristen på rätt till så kallad samvetsfrihet innebar att Sverige kränkte den sociala stadgan. Kommittén fattade sitt beslut tidigare i år och som i dag blivit offentliggjort.

– Vi är självklart nöjda att vi återigen får bekräftat att aborträtten står före personals enskilda intresse att få välja arbete. Samvetsfrihet inom abortvård är inget annat än en öppning för vårdvägran. Det är inte en rättighet att få arbeta som barnmorska och fritt välja arbetsuppgifter, men det är en rättighet att få snabb och god tillgång till abortvård om man behöver det och det är mycket glädjande att den Europeiska Kommittén för sociala rättigheter är tydlig i detta, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: