Iranska författaren och regimkritikern Samira Motazedi.

Kritiserar Migrationsverket – avvisas

2015-06-09 | Edda Manga padlock

INRIKES

Författaren Samira Motazedi hotas av utvisning trots att hennes offentliga kritik mot den iranska regimen är känd för Migrationsverket. Enligt avvisningsbeslutet är skälet att udden i Motazedis kritik egentligen riktas mot Migrationsverket självt. Nu reagerar en grupp namnkunniga författarkollegor på Migrationsverkets beslut och kräver att avvisningsbeslutet upphävs.

Samira Motazedi bloggar kontinuerligt i Tidskriften Glänta.

Författaren Samira Motazedi hotas av utvisning. Hennes offentliga kritik mot den iranska regimen är känd för Migrationsverket. I kontrast mot utrikesdepartementets information om regimens omfattande övervakning av exiliranier skriver verket i avvisningsbeslutet att de håller det för osannolikt att den iranska regimen intresserar sig för Motazedis regimkritiska publiceringar i svenska tidningar, på sin blogg och i offentliga debatter och samtal.

Skälet anges vara att den verkliga udden i Motazedis kritik i själva verket riktas mot Migrationsverket självt. Enligt Migrationsverket uttrycker hennes kritik inte ”verklig övertygelse” utan är ”ett led” i hennes ”missnöje med svenska myndigheter och svenska domstolar som inte beviljat henne asyl.”

Motazedi menar att dialogen med Migrationsverket varit Kafkaliknande:

”Migrationsverket svarar aldrig på frågor. Men jag har en fråga till dem. Vad tror de är skälet till att en trettioårig kvinna lämnar allt hon har och flyttar till ett nytt land?”


Kollegor publicerar utrop

I ett upprop publicerat i Aftonbladet kräver Linn Hansén och Göran Dahlberg, redaktörer tidskriften Glänta, Gunnar Ardelius, ordförande Sveriges Författarförbund, Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN, Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet, samt Anton Borgström och Malin Beeck, redaktörer ETC, att avvisningsbeslutet skall upphävas.

”Det är alltså inte bara så att vem som helst med minsta kunskaper om den iranska regimens metoder inser att Samira Motazedis kritik innebär en direkt fara för hennes liv. Migrationsverket vet det också. De må känna sig stötta över kritiken, men det är inte Migrationsverket som är hotade här, det är inte deras liv som står på spel. Att skicka Samira till Iran är att skicka henne till döden.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: