100 år sedan kom 1100 kvinnor till Haag i Nederländerna. De kallades för farliga kvinnor. De krävde fred.

När 1 000 farliga kvinnor samlades i Haag

2015-04-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Under de senaste tre dagarna har 1 000 kvinno- och fredsaktivister från 80 länder – nobelpristagare, journalister, forskare och människorättsaktivister samlats i Haag i Nederländerna för att fira Internationella kvinnoförbundet för fred och frihets 100 år av kamp för fred och tala om behovet av en global fredsrörelse.

 • Se bilder från konferensen.

 • Brev till ambassader i Haag om kriget i Jemen.

 • RELATERAD ARTIKEL:

  2015-04-30 ”Många har ingen aning om vad feministisk utrikespolitik är”

  I april för 100 år sedan, åkte 1 100 kvinnor från hela Europa till Haag för att manifestera mot första världskriget i Europa. Där bildade de tillsammans Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och åkte hem till sina hemländer för att stoppa första världskriget, protestera mot exkludering av kvinnor från fredssamtalen och kämpa för rösträtten. En stark rörelse startades för att ändrade världshistorien och engagerade kvinnor som Jane Addams, Elin Wägner, Alva Myrdal, Rosa Parks, Inger Segerstedt-Wiberg och många andra.

  Konferensen som nu pågår sedan den 27 april och avslutas i dag, har diskuterat grundorsakerna till väpnade konflikter och fastslagit vilka principer som gäller för ett hållbart fredsbyggande. Detta genom en holistisk syn på fred och konflikt, där mänskliga rättigheter, nedrustning, social och ekonomisk rättvisa och miljöfrågor står i centrum.

  ”När vi samlas för vårt 100-årsjubileum slår världen allt hårdare på krigstrumman. Våldsamma konflikter rasar. Det är ett misslyckande av världssamfundet att konflikter fortsätter att lösas med våld och vapen. Mänskligheten har inte tagit lärdom av sina misstag, skriver Ylva Bergman, generalsekreterare i en artikel i Sydsvenskan.

  Madeleine Rees, internationell generalsekreterare för WILPF (IKFF på engelska) sedan 2010, sade i sitt tal:

  – Vi måste återta freden, det är mer bekvämt att gå vidare med våra liv och bli distraherade. Men tillsammans kan vi göra det. Vi kan alla på vårt eget sätt göra något, och om vi uppmärksammar vad andra gör, då har vi en rörelse. Det finns fler av oss som vill stoppa krig än de som vill att det ska fortsätta.


  Flytta på pengarna

  IKFF-aktivister anordnade en manifestation utanför konferensbyggnaden World Forum i Haag för att protestera mot de höga militära utgifterna i världen genom att visa var pengarna borde gå.

  – Vi vill ha fred och utveckling, och det är hur det ska gå till, sade en deltagare Anna-Therese McGivern, när hon tillsammans med andra flyttade de symboliska pengarna från militärpotten till utbildning och hälsa.

  I sitt tal sade Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003, att om böcker kastats på talibanerna istället för bomber, och 4 000 skolor byggts i Afghanistan för att hedra de 4 000 som dog den 11 september, skulle vi i dag inte ha IS (Daesh).


  Nytt manifest

  IKFF har förnyat sitt manifest som dess grundare antog 100 år sedan för en varaktig fred i världen. Manifestet antogs på den internationella kongressen i Haag inför jubileumskonferensen.

  Innan ytterligare hundra år har passerat åtar sig IKFF att med kreativitet och entusiasm kämpa för:

  • Total och global nedrustning.

  • Ekonomiska system som ger välfärd åt alla människor och alla andra livsformer på denna värdefulla planet.

  • Multilaterala institutioner med förmåga och kapacitet att medla mellan stater och garantera internationell rätt.

  • Demokratiska styrelsesätt från lokal till global nivå.

  • Sociala system som inte ger privilegier till vissa etniciteter eller till människor av en viss kulturell eller religiös tillhörighet.

  • Ett upplösande av patriarkatet. Vi vill skapa radikala förändringar kring hur kön uppfattas och skapa en värld där mänskliga rättigheter också är kvinnors rättigheter.

  – Våld är inte oundvikligt. Det är ett val. Vi väljer ickevåld som medel och mål. Vi vill frigöra kvinnors styrka och tillsammans med likasinnade män föda en rättvis och harmonisk värld. Vi vill implementera fred eftersom vi anser att det är en mänsklig rättighet, bestämdes på kongressen.

  I april publicerade Sipri, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, sin årliga rapport över militärutgifterna i världen. Världens totala militära utgifter uppgick till 1 776 miljarder dollar under 2014, en marginell minskning med 0,4 procent i reellt värde sedan 2013.

  – Världens totala militärutgifter ligger på en nästan oförändrad nivå, men vissa regioner, som Mellanöstern och delar av Afrika, fortsätter att se en kraftig ökning, vilket belastar många av dessa ekonomier tungt, säger Sam Perlo-Freeman, chef för Sipri:s projekt för militärutgifter.

  Men samtidigt har Kina, Ryssland och Saudiarabien ökat sina militärutgifter avsevärt och är de länder som lägger mest pengar på militären i absoluta tal efter USA. Saudiarabiens utgifter ökade med 17 procent, och blev därmed det land som hade den största procentuella ökningen bland de 15 länder i världen som har högst militärutgifter.

  På torsdag publicerar Feministiskt perspektiv ett reportage från konferensen i Haag med deltagare från hela världen om den feministiska utrikespolitikens betydelse i kampen för fred.

  Verktyg


  Skriv ut

  Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

  annons: