25 000 svensk-iranier såg fotbollsmatchen mellan Iran och Sverige 2015, många av dem protesterade mot kvinnoförtrycket i Iran.

”Att komma in i sporthallar är min rättighet”

2015-04-03 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

På tisdagskvällen gick 25 000 svensk-iranier till Friends Arena i Stockholm för att se träningsmatchen mellan Iran och Sverige. Detta skapade ett unikt tillfälle att protestera mot den iranska regimens lagar, som hindrar kvinnor från att komma in i sporthallar och titta på herridrott.

I Iran har kvinnor kämpat för rätten att komma in på sportarenor i många år. De samlas utanför arenorna och protesterar, några har försökt att ta sig in och gripits genom åren. En av de senaste som fängslats är Ghonche Ghavami, som nu efter omfattande internationella protester friges.

Med anledning av träningsmatchen i Stockholm bestämde sig iranska aktivister i Sverige för att visa sin solidaritet med kvinnorna i Iran och anordnade därför manifestationer utanför Friends.– När jag bodde i Iran önskade jag alltid kunna gå in i fotbollsarenor och se fotboll, jag gillar fotboll, men det fick jag aldrig göra. Nu är jag glad att jag kan göra det här i Sverige. Därför står jag här och stödjer iranska kvinnors rätt att kunna göra det samma. Jag vill att kvinnorna i Iran också ska kunna komma in i sportarenor, säger Bahareh som inte vill uppge sitt efternamn.
Lika många män som kvinnor var engagerade i stödmanifestationerna för iranska kvinnors rätt att komma in på sportarenor. Gholamreza Somad stod med plakat och delade ut flygblad.

– Jag är här för att visa solidaritet med alla iranska kvinnor som portas vid sporthallar i Iran. Jag vill att min syster och mor ska kunna gå in och se fotboll när de önskar, precis som männen får göra. Jag förstår inte varför kvinnor vägras tillträde.Shirin Shams är en av aktivisterna bakom ”Women’s Revolution”. De hade mobiliserat ett antal män och kvinnor som stod med sina banderoller och delade ut flygblad. De tog även sina stora plakat med parollen ”Avskaffa förbudet mot kvinnors tillträde till sporthallar” med sig in i Friends.

– Vi vill vara iranska kvinnors röst i dag, kvinnor som förnekas inträdde. De kvinnor som grips av polisen när de försöker ta sig in i sportarenor för att heja på sina favoritlag.En annan grupp med tandläkare Darya Safai i spetsen, kom hela vägen från Belgien med stora plakat och vita västar med tryckta krav på: ”Låt kvinnor komma in i sportarenor”. Med gruppen kom även belgiska tandläkaren Saarvan Hoydonck som tycker det är viktigt att de som kan, höjer rösten för stödja iranska kvinnors krav.Hbtq-rättsaktivisten Nadia Zabehi var där med sin regnbågsflagga.
”Jag är iransk kvinna, att komma in i sportarenor är min rättighet”


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: