Linnéa Johansson har tröttnat på bristen av mångsidiga förebilder i barnkulturen.

Spiderman på toa – målarboken alla tycks saknat

2015-03-07 | Andrea Hillgren padlock 1

KULTUR

Det var i torsdags som Linnéa Johansson tröttnade på bristen på mångsidiga förebilder i populärkulturen för barn och började skissa på en egen målarbok åt sin son där hon gestaltar kända karaktärer i vardagliga situationer. Sedan dess har över 30 000 personer nåtts av bilderna via Facebook.

Du kan följa Linnéa Johanssons uppdateringar via facebook-sidan LimpAn

Linnéa Johansson bor i Norge med sina två barn varav sonen, tre år går på förskola. Hon menar att de i Norge inte har samma genustänk som i Sverige, och att den stereotypa pressen på förskolan påverkat hennes son negativt. Hon påtalar att barnen matas av medias stereotypa könsroller genom tecknade karaktärer från dag ett. Där måste finnas utrymme för mjuka pojkar, starka flickor och superhjältar med mer djup.

– Min sons största idol var Pippi, tills han fick höra av fröknarna på förskolan att han hade "tjejfrisyr" en dag när han kom med Pippi-tofsar. Jag har observerat hur min son på senare tid har blivit "tuffare". En dag såg jag hur han svalde sina tårar, och när frågade varför han inte ville gråta så sa han att Spiderman inte gråter. Det gjorde så ont i mig, berättar Linnea Johansson.


Stort intresse

Efter avlämning på förskolan i torsdags ritade hon den första sidan i vad som var tänkt att bli ett ritblock där alla tuffa pojk-idoler gör vardagliga saker som toalettbesök, matar svanarna, bakar bullar, gråter och dansar.

När den första bilden lades ut på Facebook fick den respons över all förväntan. Reaktionerna strömmade in, både positiva och negativa. Linnéa Johansson menar att reaktionerna visar på hur ovanlig synen är av vardagliga, mänskliga superhjältar, exempelvis Spiderman som går på toaletten med sitt barn. Och hur efterlängtade och behövliga dessa bilder är, samtidigt som de väcker anstöt.

– Jag fick negativ respons från USA, där ett stort flertal menar att bilden på Spiderman är "opassande" och "konstig" eftersom han går på toaletten med sitt barn. Det är alltså inte konstigt att han klättrar på väggarna och slår ner folk, men det är underligt att gå på toa med sin unge.

Den första bilden, "Spiderman går på toaletten" kompletteras inom kort med "Batman lagar mat", "Darth vader får en kattunge", "Kapten Sabeltand dansar tango", "Flash Mcqueen gråter" och "Jordgubbslisa är asförbannad", skriver hon på Facebook.

Linnéa Johansson framhåller att det helt klart finns bra förebilder, men att de sämre förebilderna tar över eftersom just de tillverkarna sitter på stora pengar. Dessa drillar barnen in i ungdomskulturen som, påtalar hon, i allt större grad får sina influenser från porren.

– Det räcker att titta lite närmare på hur superhjältar/superhjältinnor poserar så ser du att gestaltningen är ganska nära den pornografin använder sig av. Som föräldrar så måste vi ge barnen fler alternativ, och vi måste börja på förskolan.


Hoppas på respons

Bilderna var först tänkta endast för privat bruk, men responsen visar att efterfrågan är enorm och visar, enligt Linnéa Johansson, att det nog finns fler barn därute som behöver mänskliga hjältar. Nu ritar hon för alla och hoppas att något förlag nappar på idén och ger fler barn tillgång till flerdimensionella målarböcker.

Just nu ligger bilderna till allmän beskådan, men snart kommer de att finnas tillgängliga för nedladdning som pdf-filer på Linnéa Johanssons officiella facebook-sida LimpAn.

”Eftersom jag inte vågar riskera att bli stämd av Marvel/Disney så tror jag inte jag kan trycka en bok och sälja, därför lägger jag ut mitt kontonummer så kan de som tycker det är en bra idé donera vilken summa de vill”, skriver Johansson på sin facebook-sida.


Välkomnas av förläggare

Ett barnboksförlag som redan visat intresse är Olika. Förläggaren Karin Salmson välkomnar Linnéa Johanssons projekt:

– Vi älskar bilderna och skulle gärna se en variant som ritbok hos oss. Bilder är kraftfulla förändringsverktyg, säger hon.

Karin Salmson delar dock Linnéa Johanssons farhåga att upphovsrätten för figurerna utgör ett problem för utgivning:

– Jag kan inte se hur bilderna kan publiceras i sin nuvarande form utan att bryta upphovsrätten, men det vore vackert om skaparna av figurerna såg värdet i tolkningen och välkomnade den, säger hon till Feministiskt perspektiv.


Hulken handlar och Batmat dansar balett.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150308 - Ingela Stinasdotter

Superbra!!!! Tycker farmor Ingela!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: