Ny handlingsplan mot sexualiserat våld i Turkiet

2015-03-06 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Efter den senaste tidens uppmärksammade våldtäkter och mord i Turkiet, som orsakade stora protester, lanserar landets familje- och socialministerium en ny nationell handlingsplan mot våld mot kvinnor.

En handlingsplan fanns redan, sedan 2012, och skulle löpa ut i december 2015. Denna handlingsplan ska nu förnyas, meddelar regeringen som ett svar på den i samhället utbredda kritiken mot regeringen. I övrigt handlar handlingsplanen mest om möten, rapporter och utvärderingar av problemet. Anställda på landets 125 skyddade boenden för kvinnor ska till exempel ställa frågor och lämna feedback till ministeriet. Den mest konkreta åtgärden verkar eventuellt bli fler skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor.

Forskaren Cicek Tahaoglu, verksam i Istanbul, säger i en intervju med BBC att under 2010 noterade justitieministeriet en ökning av antalet mord där män tagit livet av kvinnor med 14 gånger jämfört med 2003. Efter det slutade regeringen att lägga ut statistik om våldet mot kvinnor. Bristen på officiella uppgifter berättar sin egen historia. Cicek Tahaoglu säger att antalet mord har ökat med 31 procent mellan 2013 och 2014. Enligt lokala rapporter mördades nästan 300 kvinnor av män förra året.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: