Unga afghanska män klädde sig i burqa för att manifestera afghanska kvinnors utsatthet inför den internationella kvinnodagen.

#8mars: Män i burka manifesterade mot förtryck

2015-03-06 | Sholeh Irani padlock

8 MARS/UTRIKES

På torsdagen klädde sig tiotals män i heltäckande burka, eller chadori som den heter i Afghanistan, under en manifestation i Kabul. Syftet var att fördöma brotten mot kvinnors rättigheter i landet. Demonstranterna menade att regeringen måste synliggöra de kvinnor som bär burka.

I en manifestation utanför den oberoende kommissionen för mänskliga rättigheter i Kabul, i samband med den internationella kvinnodagen, stod tiotals män bärande chadori med budskap som ”Nej till alla former av våld”, ”Kvinnors utsatthet är vår utsatthet”, ”Jämställdhet”.

Alireza Yasa var en av arrangörerna som talade om det patriarkala brutala våld som de afghanska kvinnorna utsätts för. Han fördömde männens våld och sade att syftet med manifestationen är att visa medlidande med afghanska kvinnor, ”vi vill uppleva hur kvinnor i burka känner sig”. Dessa kvinnor, ofta hemmafruar, utsätts för våld både i hemmet och på gatorna men osynliggörs av staten, menade han.

Att bära chadori innebär svårigheter och det försökte gruppen visa och uppleva själva genom att gå på Kabuls gator. Till media sade de unga männen i chadori att de fick höra sexistiska kommentarer och trakasserades eftersom förbipasserande män trodde att de var kvinnor. De berättade att det kändes instängt och att de hade svårt att andas under burkan.

Demonstranterna kritiserade de officiella ceremonierna under kvinnodagen som hålls på lyxhotell för högt uppsatta politiker. Verkligheten för afghanska kvinnor speglas inte i dessa högtidliga officiella evenemang, utan på Kabuls gator, när kvinnor inte ens har rätt till sin egen klädsel och trakasseras dagligen, sade männen i chadori till journalister som samlades på plats.

Aktionen uppmärksammades stort och mötte både negativa och positiva reaktioner på sociala medier. Kritikerna uppfattade aktionen som ett hån mot kvinnor som bär chadori.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: