Toppchefer inom välfärden uppmärksammas för tredje året

2015-03-04 | FemPers padlock

EKONOMI

RELATERAD ARTIKEL

2013-03-08 Välfärdens toppchefer hyllas

Dagens Samhälle rankar för tredje året Välfärdens 100 viktigaste kvinnor, där makt i form av budgetansvar och personalansvar väger tungt. Listan visar på att det finns många exempel på kvinnor med maktpositioner på den svenska välfärdsmarknaden. Sammanlagt ansvarar kvinnorna på listan för över 380 miljoner kronor och 405 000 anställda.

I det privata näringslivet är kvinnor fortfarande i minoritet på topposterna, men inom välfärden har jämställdheten nått längre. De mäktigaste inom tre underkategorier har rankats: landsting/region, kommunerna och välfärdsföretagen.

I landstingen är 59 procent kvinnor, i kommunerna 54 procent. Andelen kvinnliga styrelseledamöter i de svenska börsbolagen uppgår till knappt 26 procent. I den privata sektorn är 16 procent av de verkställande direktörerna kvinnor.

På topp 100-listan tar Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör, plats nummer ett. Barbro Naroskyin, regiondirektör Region Östergötland, plats nummer två. Hon har 25 års erfarenhet från en rad chefsbefattningar inom landstingsvärlden, bland annat som landstingsdirektör i Uppsala. På plats tre på 100 viktigaste-listan återfinns Barbro Fridén, sjukhusdirektör Sahlgrenska universitetssjukhuet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: