Beslut om partisekreterare togs med knapp majoritet.

#fikon15: Propositionen om partisekreterare avslagen

2015-02-14 | Aleksa Lundberg padlock

INRIKES

När det kom till att ta beslut om propositionen gällande partisekreterare begärde Gudrun Schyman ordet. Från talarstolen yrkade hon på avslag med motivering att styrelsen borde vara den som väljer partisekreterare, inte kongressen.

- Partisekreteraren är en viktig nyckelperson och personkemin måste fungera, sa hon från talarstolen.

Propositionens förslag var att partisekreteraren ska väljas av kongressen 2017 och att införa ändringar i stadgarna, till exempel om hur partiet agerar ifall partisekreteraren avgår mitt under en mandatperiod.

- Partisekreteraren är en viktig nyckelperson, nästan som en intern partiledare. Därför behöver personkemin med exempelvis talespersonerna fungera väl för att få till en stabil organisation. Jag menar att det här inte är ett uppdrag för kongressen, det här är något vi i styrelsen ska få besluta om, därför yrkar jag avslag, argumenterade Gudrun Schyman.

Hon fick mothugg av styrelsens nuvarande ordförande Maria Pettersson.

- Jag köper inte argumentationen. Om det handlar om att personkemin ska stämma kan vi lika gärna argumentera på samma sätt vad gäller talespersonerna. Det är viktigt ur demokratisynpunkt att vi ska kunna rösta fram våra företrädare, menade hon.

Kongressen var delad i frågan och begärde votering. Med knapp majoritet beslutade medlemmarna att avslå propositionen. Det ligger nu på styrelsens ansvar att tillsätta partisekreterare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: