SVT:S ambitioner att nå könsbalans stannade på 24/76.

#melfest2015: Varannan damernas blev var fjärde

2015-02-05 | Amanda Lindholm padlock

EKONOMI

I helgen startar årets omgång av Melodifestivalen. Förra året fick festivalen massiv kritik för sin bristande könsbalans bland låtskrivarna. Feministiskt Perspektiv och Jämställd festival har räknat igenom startfältet och kommit fram till att 19 procent kvinnor blivit – 24. Varannan damernas är alltjämt var fjärde.

FAKTA/Så har vi räknat:

91 låtskrivare/kompositörer står bakom årets bidrag i Melodifestivalen. Om samma person står bakom flera låtar räknas denna person flera gånger. Räknar en varje person bara en gång ändras siffran från 24 procent låtskrivare som är kvinnor till 25 procent.

År efter år kritiseras Melodifestivalen för det låga antalet låtskrivare som inte är män. Efter förra årets kritik gick programmet ut med att ”varannan damernas” skulle gälla för 2015.

I år är 24 procent av låtskrivarna kvinnor. Att jämföra med 2014 när motsvarande siffra var 19 procent. Elva procent av låtskrivarna och 13 procent av artisterna är rasifierade.

1266 upphovspersoner som är kvinnor skalades ner till 22.


Samma procedur som föregående år

Samma princip för val av låtar till tävlingen gäller i år som tidigare: en jurygrupp på 16 personer väljer ut hälften av bidragen. Av dessa 16 är hälften personer från musikbranschen och hälften Melodifestival-tittare. Denna grupp ska också ha en 50/50-fördelning när det gäller kön och personerna är i blandade åldrar.

Den andra halvan av startfältet väljs ut av Christer Björkman själv. Ibland med rådgivning från någon i hans närhet.

Christer Björkman är väl medveten om siffrorna.

– Det kom in 2177 bidrag. De är skrivna av 5032 låtskrivare och av dem är 3766 män och 1266 kvinnor. Vår erfarenhet är att kvinnor oftare skriver själva och män i grupp. Därför gör vi antagandet att det finns kvinnligt upphov i runt hälften av låtarna. Totalt är det dock bara 25 procent kvinnor bland låtskrivarna. Killar jobbar oftare i större grupper och det beteendet ställer till siffrorna, inte egentligen antalet i sig, säger han.

Samtidigt säger han att de inte är nöjda.

– Totalsiffran är fortfarande förfärligt dålig. Vi är inte nöjda alls med det här, det enda vi är nöjda med är att vi har 18 bidrag med kvinnligt upphov. Vi slåss mot en verklighet där män jobbar så mycket i grupp, säger Christer Björkman.


Siffrorna pinsamma

Emelie Irewald är en av låtskrivarna i årets Melodifestival. Hon tycker att Christer Björkman och Melodifestivalen gör ett bra jobb som pratar om den skeva könsfördelningen. Men att det inte skulle finnas tillräckligt många bra låtskrivare som är kvinnor skriver hon inte under på.

– Jag vet att det finns kvinnor som skriver skitbra låtar, det tycker jag man sett generellt utåt i branschen detta år, att vi är på väg åt rätt håll. Men i slutändan handlar det om, tror jag, att man inte vågar, för samhället har tyvärr inte kommit dit alls, säger hon.

Att prata om den skeva representationen och lyfta fram förebilder tror hon kan vara ett steg mot en mer jämn könsfördelning bland låtskrivarna.

– Jag vet att det är många tjejer som skriver musik, men som inte tar steget vidare. Det kan jag känna igen mig själv i, att jag suttit hemma på kammaren och skrivit och att det blir mer en för en själv. Jag tror att många har drömmen, men tar inte steget, säger Emelie Irewald".

En låtskrivare som sökt Melodifestivalen, men inte kommit med, är Saga Björklund Jönsson. Hon tycker att siffrorna är pinsamma.

– Det är faktiskt för jävligt. Melodifestivalen borde ångra sig, göra om och säga förlåt. Det är så märkligt när man skulle kunna göra något så konkret – som att öka antalet upphovspersoner som är kvinnor – men låter bli, säger hon.

Hon ifrågasätter också kvalitetsbegreppet.

– Om Christer Björkman pratar om att det finns fasta mått på vad som är bra och dåligt så skulle jag vilja att han visade exakt hur det ser ut, säger hon.


Vill inte kvotera

Så varför har det inte satts ett högre mål för antalet låtskrivande kvinnor, än vad som redan uppnåtts föregående år?

– Vi måste göra den absolut bästa tävlingen vi bara kan. Och vi vill inte kvotera. Vi vill skapa en situation där kvinnor blir inspirerade och skickar in mer. Om vi måste välja bort en bättre låt framför en sämre låt så får vi en sämre tävling, säger Christer Björkman.

Vad gör då Melodifestivalen rent konkret för att locka fler låtskrivande kvinnor?

– Du anar inte hur många samtal vi har med förläggare och artister och försöker få skrivande artister att skicka in. Vi gör allt vi kan, men vi kan inte göra mer än att entusiasmera och försöka locka dem till att vara med i tävlingen. Det är en tävling och alla vill inte tävla, säger Christer Björkman.


Vilket är målet för nästa år?

– Vi har ett konsekvent mål att förändra siffrorna, att de ska bli helt lika även på totalen. Ju mer vi pratar om det, desto mer uppmärksamma blir folk på detta. Vi gör verkligen ett jättejobb bakom kulisserna, säger han.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: