Människor i iranska oljeindustristaden Ahvaz protesterar mot miljökatastrofer och luftförorening, där även barn deltog med sina ansiktsmask.

Luftföroreningarna når katastrofnivåer i Ahvaz

2015-02-03 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Sjukhusen fylldes av folk med andningsbesvär. Flygplatsen, skolor och dagis stängdes i storstaden Ahvaz, sydvästra Iran. Luften i Ahvaz är sedan länge förorenad av gas- och oljeindustrins enorma miljöföroreningar. Ahvaz-bor protesterar och myndigheter undviker att lämna klara besked om de verkliga orsakerna till miljökatastrofen i staden.

Under förra veckan utsattes den luftförorenade staden Ahvaz dessutom av kraftiga sandstormar som följdes av surt regn. På fredagen den 30 januari vid 14-tiden meddelades att dammnivån i regionen ligger 25 gånger över det godkända gränsvärdet.

Siffran kom senare att justeras. Tehran Times rapporterar att dammpartikelnivån uppgick till 10 000 mikrogram per kvadratmeter klockan 12:30 på torsdagen enligt chefen för miljödepartementet i Khuzestan-provinsen. Mot skymningen sjönk siffrorna för att åter stiga på fredagen.

Shahriar Izadi från det iranska miljöskyddsinstitutet sade till KhuzNews att nästan alla provinsens städer var täckta med damm. I några fall gick det enligt Izadi inte att uppmäta den exakta nivån på luftföroreningarna, då institutets utrustning inte registrerar värden på över 10 000 mikrogram per kvadratmeter.

Många experter i Iran bekräftar att miljökatastrofen i oljeprovinsen Khuzestan primärt beror på industriellt avfall och kemiska föroreningar. Detta dementeras ofta av myndigheterna i Teheran och för det mesta skylls problemen på sandstormarna som blåser från öknen i grannlandet Irak. Enligt Irans chef för landets miljöskyddsmyndighet, Masoumeh Ebtekar, presidentrådgivare i miljöfrågor, är sandstormarnas härkomst lokaliserad till Irak. I likhet med lokala myndigheter hävdar hon att miljöproblemen i Ahvaz och kringliggande städer inte kan hindras eftersom de beror på situationen i Irak. Krig och oroligheter i Irak har hindrat den irakiska regeringen från att satsa på överenskomna åtgärder för att minska sandstormarna, meddelade hon nyligen när hon kommenterade situationen i den hårt drabbade staden.

Bland de tio mest förorenade städerna i världen nämns tre iranska städer i det oljeindustriella området Khuzestan-provinsen. Uppgifter från Världshandelsorganisationen (WHO) för 2013 visar att Ahvaz är mer förorenad än den kinesiska huvudstaden Peking och toppar därmed listan över de tio mest förorenade städerna i världen. Enligt den iranska regimens eget hälsoministerium dog 80 000 människor i Iran på grund av komplikationer relaterade till luftföroreningar och dammpartiklar i luften.

Under de senaste månaderna har stora och små protester förekommit kopplade till Ahvaz miljökatastrofer. Lokala frivilligorganisationer rapporterar om flera gripanden i samband med protesterna. Ett av stadens akuta problem handlar om floden Karoon som är huvudkällan för dricksvatten. Karoon håller på att torkas ut. Män och kvinnor gick ut på gatorna och bildade en mänsklig kedja på fem kilometer längst floden för att visa sitt missnöje med myndigheternas brist på agerande i frågan. Vid sidan om oljeindustrin och dess miljöfarliga avfall får även sockerindustrierna i regionen fria händer att pumpa upp vatten från den döende floden som är en del av stadens historiska identitet.

Den 30 januari hölls spontana protester i staden Ahvaz där även barn deltog med mask för ansiktet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: