Berlins Qeers deltog i demonstrationen mot Pegida.

Tyskland mobiliserade mot Pegida

2015-01-13 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Under måndagen manifesterade mer än 100 000 människor i Tyskland för tolerans och mångfald, och mot islamofobiska Pegida-rörelsen, som samtidigt sprider sig, och samlar anhängare i flera europeiska länder. Däribland Sverige.

Stora demonstrationer mot islamofobiska Pegida-rörelsen ägde rum i olika tyska städer under måndagen. I Hannover gick 19 000 människor i motdemonstrationen medan 200 dök upp till stöd för Pegida. 30 000 i Leipzig och 20 000 i München protesterade mot Pegidas budskap. I Berlin gick 4 000 människor ut trots dåligt väder i protest mot Pegida. I demonstrationen fanns en stor grupp queer-demonstranter som visade sin avsky mot Pegidas intolerans. 400 demonstrerade för Pegida i Berlin.

I Dresden där Pegida-rörelsen är stark, lyckades den mobilisera sin största samling genom att uppmana till stöd för ”terrorismens offer i Paris”. Det gick omkring 25 000 Pegida-anhängare ut på måndagskvällen. Den 10 januari gick 35 000 människor ut på Dresdens gator för att visa motstånd mot islamofobi och Pegidas budskap. Rörelsen startade i oktober 2014 i staden Dresden av Lutz Bachmann mot ”islamisering i Europa” men har växt sedan dess. Pegida, Patriotiska Européer mot islamiseringen av Europa, har startats i Sverige liksom många andra länder runt om i Europa. I Sverige har gruppens Facebook-sida 7 600 medlemmar. I Norge demonstrerade Pegida-anhängare på måndagskvällen och en av dem utsatte reportern som bevakade händelsen i norska TV 2 för rasistiska påhopp.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: