Det går inte att kriga sig till fred

2015-01-09 | Hanna Elmberg padlock 1

INRIKES

Den 20 december handlade Konflikt i P1 om vad som är feministisk utrikespolitik. I studion satt utrikesminister Margot Wallström (S), tidigare försvarsminister Karin Enström (M), syriska Kristina Ekwall och afghanska Freshta Dost. Medverkade i radioprogrammet gjorde även bland annat Hans Blixt och rådgivare från Pentagon, forskare och flera människorättsaktivister. Programledare var Daniela Marquardt och producent Kajsa Boglind.

Vad är säkerhet och vad är en feministisk utrikespolitik? Frågorna diskuterades i P1:s Konflikt strax före jul. I programmet konstaterades att det traditionella säkerhetsbegreppet med stater som skyddas av militär krockar med befolkningens säkerhet. Våld, hot och begränsade rättigheter är det största hindret för kvinnors säkerhet. Det går inte att kriga sig till fred och stoppa våldet.

En feministisk utrikespolitik handlar mer om färre vapen och istället långsiktiga lösningar där kvinnor involveras tidigt i en fredsprocess, för att bygga samhället och satsa på skola, sjukvård och god utbildning till alla.

Utrikesminister Margot Wallström talade om de tre r:n som grund i utrikespolitiken: Vilka är det som har rättigheterna, representationen och hur fördelas resurserna?

Freshta Dost från Svenska Afghanistankommittén, menade att kvinnors rättigheter har använts för att rättfärdiga kriget i Afghanistan, men i verkligheten har kvinnorna prioriterats bort. De har till exempel inte varit med i fredsförhandlingarna. Hon menar att istället för satsningen på militären bör det tänkas långsiktigt med hjälp av människorättorganisationer som får folket att känna sig delaktiga. Säkerhetspolitik handlar om människoliv och inte om gränser och nationer. Sedan talade Dost om vikten att se en helhet och västvärldens ansvar.

I programmet talades det även om huruvida Sverige tappar inflytande med sitt tal feminism eller om det snarare stärker Sveriges inflytande. Margot Wallström menade att den feministiska utrikespoltiken har forskningen i ryggen och att det inte handlar om att kvinnor är bättre än män, men har annorlunda erfarenheter och kunskaper. Hon talar om den smarta makten där kvinnor har alla rättigheter som män har och kan använda det som drivkraft för att få en hållbar och varaktig fred.

Feministisk säkerhetspolitik är ett akademiskt ämne och forskning bedrivs i hela världen. En viktig skillnad mellan traditionell och feministisk säkerhetspolitik handlar även om tidsperspektivet. I feministiska säkerhetsstudier börjar berättelsen om det som hänt med hur landet behandlar civilbefolkningen, vilka människor som berörs och vilka behov som finns.

De medverkande diskuterade även kostnaden för krig och huruvida liknande enorma summor satsade på skolor, sjukvård och sociala projekt skulle göra världen säkrare. Kristina Ekwall sade att kriget i Syrien har varat i fyra år och att syrianska kvinnor undrar varför det finns så mycket pengar till militär och vapen men inga pengar till fred.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150110 - Linnea Bruno

Det var ett jättebra program, men tyvärr nämndes inte Fi med ett ord. Märkligt, eftersom Fi är det enda parti som står för en feministisk säkerhetspolitik. Det är hoppfullt med Wallström och utsikterna för en mer feministisk utrikespolitik, men hur ska en sådan gå ihop med fortsatt aggressiv vapenexport, till diktaturer som Saudiarabien och andra, ökade försvarsanslag i Sverige osv?

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: