Elin Persson arbetar med en lesbisk kortfilm just nu.

”Ni är fortfarande våra förtryckare”

2015-01-04 | Elin Persson padlock 5

OPINION

Alexander Pettersson artikel om den manliga skammens feminism har väckt starka reaktioner – både positiva och negativa. En som ifrågasätter Pettersson är filmaren Elin Persson som menar att det inte går att ”fly” från förtryckande strukturer.

Elin Persson är feministisk aktivist och filmskapare bosatt i Uppsala. Arbetar just nu med en lesbisk kortfilm som kommer visas på Uppsalas Kortfilmsfestival i oktober.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-12-16 Den manliga skammens feminism

Det är med skepsis och fundersamhet jag läser Alexander Pettersson inlägg om "den manliga skammens feminism".

Å ena sidan beskriver han den skuld han känner över att vara förtryckare, samtidigt som han i ett annat stycke är noga med att poängtera att just han inte har onda avsikter. Denna skuld han säger sig känna, vill han också fly från och detta genom att ”bli någon annan”. Han skriver: ”Jag letar efter strategier för att transformera förtryckarens kropp. Jag målar naglarna röda, läpparna lila och ögonen svarta. Jag bär klänning eller färgglada leggings med för stor skjorta. Jag ber min flickvän penetrera mig. Jag försöker känna mig bekväm i sexuella situationer med andra män.”

Förtryckande strukturer fungerar inte så att det genom några enkla medel går att ”fly” från att förtrycka. Varje man utövar aktivt patriarkalt förtryck genom hela hans sätt att vara för att det är det agerandet som definierar mannen. Däremot måste en självklart ta ansvar för sina handlingar och göra sig medveten om det förtryck en utövar för att sen kunna förändra patriarkala beteenden.

De exempel som Alexander ger på beteendeförändringar ser jag som väldigt lösryckta ritualistiska handlingar och hans skuldhantering känns väldigt omogen. Det påminner mig om personer som berättar om deras sopsortering som ett sätt att göra sig fri för att behöva tänka mer på klimatet. Som att nu har jag gjort mitt och kan andas ut och fortsätta vara som jag vill på andras bekostnad.

När jag läser att han ber sin flickvän om penetration och ser det som en feministisk handling tänker jag att det kanske är rimligare att sluta be om saker och istället ifrågasätta hela situationen och den maktobalans som skapar helt olika handlingsutrymmen för kvinnor och män i heterosex.

För att som man lära sig agera mindre patriarkalt måste ni ta reda på hur ni genom ord och handling härskar och försöka att sluta med dessa beteenden. Ta mindre plats offentligt och i relationer med ickemän, sluta med härskartekniker som mansplaining, sluta använda våld och hot om våld, säg åt era manliga vänner när dom behandlar ickemän dåligt och sluta ingå heterorelationer. Detta är exempel ni kan börja med, men vad ni än gör, skryt aldrig om era ”feministiska” handlingar för ickemän. Ni är fortfarande våra förtryckare. Att använda feminismen som ett sätt att bli uppskattad som en feministisk man och försöka fly sitt ansvar är en patriarkal handling.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20150104 - Mats Rydberg

Hur menar du "sluta ingå heterorelationer"? Är ditt feministiska utopia fritt från heterosexualitet? Eller menar du heteronormativa relationer?


20150105 - Tom Eriksson

Jag anser att Alexander Pettersson har hamnat i en sjuk roll. Om han har gjort ngt som han har anledning att skämmas för, då kan han skämmas och rätta till det, men det är inte bra att skämmas och ta på sig skuld för det man inte är skyldig till. Flagellanter hjälper ingen. Så långt håller jag med Elin Persson.


20150107 - Elin Persson

Ja, mitt feministiska utopia är fritt från heterosexuella relationer. Att män i heterorelationer får en utmärkt position för att förtrycka kvinnan går inte att blunda för, och heterosexuella relationer är även grunden i upprätthållandet av patriarkatet.

Kan rekommendera att läsa om Judith Butlers teorier samt diskussionen under detta inlägg i feministiskt initativs facebookgrupp för en bredare förståelse.


20150107 - Tom Eriksson

Jag har undrat lite över om Alexander Pettersson är en verklig person eller ett påhitt av en antifeminist. Om han är verklig, så verkar han och Elin Persson vara två sidor av samma sekterism. Hur pass bred politisk enighet går det att skapa kring parollen "Avskaffa heterosex!"?


20150109 - Mats Rydberg

Visst är det så, Elin Persson, men i feministiska utopia är det ju inte så, eller hur, och då kan ju heterosexuella människor också bilda relationer utan att patriarkatet inverkar på dem?

Är inte också homosexuella (par)relationer påverkade av patriarkatet? Är de också borta i ditt utopia?

Skall undersöka dina lästips. Jag har svårt att se hur det är feministisk handling att avstå från heterosexualitet, oavsett könsidentitet.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: