Wibke Straube finner vägar till gemenskap i transfilm

2014-12-19 | FemPers padlock

KULTUR

I en ny doktorsavhandling utforskar Wibke Straube passager i filmer som erbjuder transpersoner ögonblick av acceptans och framtidstro, i kontrast till det våld och den förnedring som vanligtvis gestaltas.

Straube är genusforskare vid Linköpings universitet, som i ett pressmeddelande konstaterar att transpersoner den senaste tiden har blivit allt synligare i tv-serier och på film. Som exempel nämns karaktärerna Sophia Burset i Orange is the new Black, Brandon Teena i Boys Don’t Cry och Ludo i Mitt liv i rosa. Wibke Straube kallar de passager i transfilmer som är fyllda av hopp och glädje för exit scapes, ungefärligt översatt till utgångar, där både filmens huvudperson och publiken kan glömma det svåra.

– För en publik som dagligdags upplever samma våld som i filmerna, blir dessa passager ett sätt att hämta andan på och att drömma sig bort till en värld där man är accepterad, säger Wibke Straube.

Straube vill lyfta fram hur betydelsefulla scenerna kan vara och att det som är en utgång för vissa, kan vara en ingång för den som inte har erfarenhet av våld och förnedring att komma nära huvudpersonen och identifiera sig med den. En utgång leder alltså inte bara bort, utan också till något.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: