Maria Rooth som avgjorde semifinalen mot USA i OS i Turin 2006 har valts in till IIHF:s Hall of Fame.

Hockeyspelaren Maria Rooth i internationella Hall of Fame

2014-12-19 | Bella Frank padlock

SPORT

Maria Rooth blev i dag historisk när hon som första svenska kvinna valdes in i Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame. IIHF motiverar det bland annat med hennes insats i OS i Turin 2006 då hon var ”miraklet” som ledde Sverige till seger mot USA i semifinalen.

Den svenska ishockeyspelaren Maria Rooth från Ängelholm har blivit invald till Internationella hockeyförbundets (IIHF:s) Hall of Fame som första svenska kvinna. Maria Rooth var med och förde Sverige och Damkronorna till OS-silver i Turin 2006 och brons i Salt Lake City 2002. Maria Rooth började spela hockey i Rögle som barn, och har under sin karriär också vunnit flera SM-guld med bland annat Mälarhöjden/Bredäng 2005 och 2006, och AIK 2007 och 2009.

IIHF skriver på sin hemsida att Maria Rooth väljs in tillsammans med kanadensiska Fran Rider för att fira 25 år av damhockey och att Maria Rooth var katalysatorn till ”miraklet i Turin” 2006 – det var hon som satte den avgörande straffen mot USA i semifinalen. Trots detta är hon inte invald i den svenska Hall of Fame, där finns ännu ingen kvinna invald.

Radiosportens expertkommentator L-G Jansson tycker att det är genant att Sverige får en svensk kvinna invald till IIHF:s Hall of Fame innan det sker i den svenska versionen av Hall of Fame:

– Jag tycker det är lite pinsamt att de hinner före i stora Hall of Fame och vi håller på att tramsa lite om de ska vara med eller inte, säger han till Radiosporten.

Peter Blomqvist, ordförande i invalskommittén för svenska Hall of Fame, säger att det ”inte är omöjligt” att en kvinna snart väljs in, och pekar på att det kan bli aktuellt då det är VM i Malmö i mars nästa år.

– Om man säger så här, vi närmar oss ett första inval för kvinnorna, säger Peter Blomqvist till Radiosporten.


”Bästa europeiska spelaren”

IIHF beskriver Maria Rooth som den kanske bästa europeiska spelaren genom tiderna. Maria Rooth, som i dag driver en hockeyskola för flickor i Halmstad, var aktiv spelare under två årtionden i såväl Sverige som Nordamerika. Hon började spela redan som femåring, gjorde sin debut i Damkronorna i VM 1997 och året därefter i OS – första gången som damhockeyn fanns med i OS. I OS 2002 var hon med då Damkronorna tog sin första OS-medalj, efter att ha slagit ut Finland.

Och så var det då ”miraklet i Turin”. I OS 2006 mötte Sverige USA i semifinalen och USA var storfavoriter att vinna, och det var Rooth som först kunde hämta upp från USA:s 2-0-ledning genom två mål, och sedan, när det gick till straffar, var den som satte den avgörande straffen. Sverige gick vidare till OS-final och förlorade mot Kanada, men skriver IIHF: ”Rooth och hennes lagkamrater hade redan skrivit historia i damhockeyn. Det här var första gången som guldmatchen inte bestod av två nordamerikanska lag.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: