"Här finns vi, målandes det som kriget inte kunde ta ifrån oss - drömmar och värdighet" från Cartografia Sur.

Kvinnokollektivet Graffiti Mujer målar för fred

2014-11-18 | Annika Hamrud padlock

KULTUR

Med graffitins hjälp vill kvinnokollektivet Graffiti Mujer protestera mot kriget i Colombia.
– Med konsten vill vi uttrycka att vi är motståndare till våldet, berättar Karina Santos Matiz som är på besök i Sverige och deltog på MR-dagarna i Umeå i slutet av förra veckan.

Graffiti ofta en konst som skapas av unga män nattetid. Men från att ha varit en illegal verksamhet har graffitikonsten i Colombia fått större möjligheter. Bogota har alltmer börjat ses som ett centrum för graffittikonsten som nu skapas ute i ljuset, utan risker för konstnärerna att utsättas för våld från polisen.

Karina Santos Matiz är en samhällsvetare som insåg att det behövdes alternativa uttryckssätt för att kvinnors skulle kunna komma fram med sina åsikter. Graffitin, menar hon, är något som även eliten tar del av. Och hon ansåg att det var viktigt att även kvinnors åsikter och upplevelser av kriget skulle uttryckas.

Colombia är ett land där många har tappat hoppet. Kriget har för många av de kvinnor som är med i projektet pågått hela deras liv. Kriget fortsätter med kidnappningar och folkförflyttningar.

– Konsten för oss är en möjlighet att synliggöra det som sker mot kvinnor, graffitin och våra utbildningar är samtidigt ett sätt att stärka kvinnorna.

– Vi vill också stötta fredsförhandlingarna mellan regeringen och FARC-gerillan, berättar Karina Santos Matiz.

Hon är nu i Sverige för att visa upp sitt projekt men hon vill också få omvärlden att uppmärksamma att många unga protesterar mot kriget på nya sätt.

– Vi använder konstnärliga uttryck för att peka på de konkreta siffrorna på hur många offren är – bland annat att fyra miljoner människor har tvångsförflyttats.

Kvinnornas budskap handlar mycket om det sexuella våld som många kvinnor utsatts för från såväl regeringsstyrkor som paramilitära grupper. Karina Santos Matiz berättar att våldet har blivit normaliserat i Colombia och att det därför är viktigt att ständigt visa upp hur det påverkar kvinnorna.

När projektet inleddes var det många kvinnor som ville göra bilder av slagna och misshandlade kvinnor. Men Karina Santos Matiz berättar att de inte vill visa kvinnor som offer. I stället visar muralmålningarna kvinnor som gör motstånd.

I projektet samlas kvinnliga akademiker, unga kvinnor, äldre kvinnor och kvinnor från ursprungsbefolkningen.

Graffiti Mujer är en del av den feministiska organisationen Cartografia Sur som har funnits sedan 2007. Organisationen använder konst för att uppmärksamma situationen för mänskliga rättigheter för såväl kvinnor som ungdomar, hbtq-personer, urfolk och afrocolombianer.

Under söndagen målade Graffiti Mujer tillsammans med den franske gatukonstnären Nabil Dorbane i Snösätra industriområde i Rågsved.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: