Moa Svan.

Fotbollens genushierarkier går långt bortom Fotbollsgalan

2014-11-13 | Moa Svan padlock 1

OPINION

”När Fotbollsgalan, med TV4 och Fotbollsförbundet i allians, väljer bort Therese Sjögrans hyllning, är det business as usual. För alla fotbollsfans är det en signal om att något är fel. Fotboll är gemenskap, rättvisa och laganda.” Det skriver Moa Svan i en krönika om fotbollens ingrodda genushierarkier.

Aktuellt i SVT igår gjordes en summering av vad som hände på Fotbollsgalan i måndags kväll. De konstaterar att det för andra året i rad visats brister i jämställdheten. Men trots all kritik som riktas mot den är ändå Fotbollsgalan en förskönande bild av fotbollsvärldens genushierarkier. Här får vi fler kvinnor som spelar fotboll i närbild. De får uttala sig på scen. Deras namn nämns. Det är en massa killar på scen och i fokus, men vi påminns hela tiden om att det finns kvinnor som spelar fotboll på hög nivå, och att de är ruggigt bra. Sara Thunebro som tar emot Lotta Schelins pris, går upp på scen, sida vid sida med Zlatan Ibrahimovic. De går sida vid sida. Som jämlikar.

Det är en kort stund, men det händer bara en gång om året, och det är på Fotbollsgalan. Annars skiljs de åt, och behandlas i första hand utifrån kön, och i andra hand efter deras idrottsliga prestationer. Killar får pengar när det går bra. När det går dåligt, får dom mer pengar. Men nu reagerar många fotbollsfans. Det är vi som sett Sverige ta EM-silver på hemmaplan, och förundras över hur de spelare som vunnit Sverige våra titlar, åsidosätts, när det är dags att hylla och applådera våra svenska hjältar. Vem tog Sverige till VM under hösten? Jo, Therese Sjögran. Bland annat. Hyllningen av henne, klipptes bort.

Hur kan Svenska fotbollförbundet misslyckas undrar så många? Hur kan de inte ha lärt sig från förra året? Och hur kan TV4? De kan för att det är det de gör bäst. Det är vad de gör hela tiden. Fotbollsgalan är en ansträngning till det bättre. Det är prime time för jämställdhet i fotbollssverige. Annars är det enda man får se på TV4 herrfotboll. Herrarnas vänskapsmatcher sänds i huvudkanalen, och Sjögrans VM-kvalmatcher går på TV12, om ens på tv alls. Så ser det ut resten av året.

Att följa svenska landslaget i fotboll är ett detektivarbete. Om jag vill veta hur det går för de svenska stjärnorna utomlands, skulle jag behöva FRA:s alla resurser. Ja, alltså, om stjärnorna heter Nilla Fischer, Caroline Seger, Kosovare Asllani, Lotta Schelin.

Desto lättare är det att ha koll på herrfotboll. Herrfotboll är inte så svårt. Herrlandslaget är som drogen Spice. Jag är noll intresserad, men vet vart jag kan få tag på den, och att den är populär. Herrfotboll är in your face. Men det är egentligen inte ett problem. Allt snack om priser, galor och bilar och cyklar, skymmer det mest allvarliga problemet. Det om pengar.

I mars tidigare i år ingick Fotbollförbundet avtal med sin huvudsponsor Svenska spel där pengar delades upp. De skrev sin signatur och godkände en uppgörelse där killarna fick sex gånger så mycket pengar. 15 miljoner om året skulle elitfotboll dam få och killarnas förbund svindlande 92 miljoner kronor om året i sex år.

Under gårdagens direktsändning i Aktuellt, påstår Fotbollförbundets representant att de satsar lika mycket på herr och dam. Det är att ljuga sina fotbollssupporters rakt upp i ansiktet. När Fotbollsgalan, med TV4 och Fotbollsförbundet i allians, väljer bort Therese Sjögrans hyllning, är det business as usual. För alla fotbollsfans är det en signal om att något är fel. Fotboll är gemenskap, rättvisa och laganda.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20141114 - Janne Pettersson

Sverige har inte tagit EM-silver på hemmaplan, däremot EM-brons (två gånger på hemmaplan).

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: