Rigoberta Menchús och Elisabeth Burgos.

”Militärerna ska sitta på de anklagades bänk”

2014-10-21 | Ana Valdés padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

En självbiografi kombinerad med Guatemalas politiska utveckling och historia. Så beskriver Ana Valdés världssuccéboken som skildrar Rigoberta Menchús liv, och väckt sådana kontroverser att Nobelkommittén uppmanats att ta tillbaka fredspriset som hon tilldelades 1992. I Guatemala fortsätter utgrävningarna av massgravar och rättvisa återstår att skipa.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-10-09 FN-expert: Rättsväsendets oberoende hotat i Guatemala

2014-06-13 Ett alltför långt lidande

2014-06-13 Våldet utövas inte i ett vakuum

2014-05-11 Guatemalas krigsoffer firar delseger i väntan på rättvisa

2014-04-25 Mayakvinnornas kamp är allas kamp

2011-08-19 Vittnen dödshotas efter massakerdom i Guatemala

2011-09-09 Guatemala: Drömmen om kvinnor i politiken

2011-08-05 Banbrytande dom stoppar straffriheten i Guatemala

Jag har träffat Rigoberta Menchú ett par gånger. Nu lyssnar jag på en intervju som den franska television sänder. Menchú har starka band med Frankrike, det var den i Venezuela födda antropologen Elisabeth Burgos som skrev ned boken som Rigoberta Menchu dikterade för henne. Burgos, bosatt i Paris sedan många år, är gift med filosofen Regis Debray, Che Guevaras vän och kamrat vid olika expeditioner.

Boken Moi Rigoberta Menchú, eller I Rigoberta Menchú som rubriken lyder på den engelska utgåvan, är en bok som blandar självbiografi med Guatemalas historia och politisk utveckling. Guatemala, tillsammans med Honduras och Nicaragua var ”bananrepubliker” där United Fruits härskade och tillsatte och avsatte presidenter beroende på hur vänliga de var mot deras affärer.

1954 avsatte CIA den progressiva militären Jacobo Arbenz, som hade lovat en jordbruksreform som skulle ge urinvånarna möjligheter att försörja sig som bönder.

Men det ökända United Fruits och andra plantageägare krävde att USA skulle intervenera för att skydda deras intresse.

En folkvald president avsattes och en diktatur sponsrad av USA inleddes. Den modellen sattes i bruk också 1973 i Chile, när Salvador Allende avsattes.

Men i Guatemala, till skillnad från Chile, där en stark medelklass stödde kuppen, gjorde folket uppror och olika gerillarörelser började att kriga mot diktatorn.

Rigoberta Menchús bok blev en världssuccé och översattes till manga språk. Som alltid när böcker skrivs av andra än av själva författarna uppstår det problem med tolkningar och felskrivningar. Menchús bok, där hon beskriver utförligt de hemska brott som Guatemalas armé gjorde sig skyldig till, rönte starka kontroverser runt i världen.


Betalade med sina liv

Flera konservativa amerikanska journalister bad Nobelkommittén, som gav henne fredspriset 1992, att de ska återkalla det. De hävdar att hennes bok är full av felaktigheter som gynnar den gerillarörelse som hon och hennes familj var medlemmar av. Och att hennes syn på kriget färgas av hennes marxistiska tolkningar.

Men Nobelstiftelsen har sagt att hon fick priset som representant för alla anonyma urinvånare som har betalat med sina liv och varit offer för giriga landägare och geopolitiska strategier som ser dem som ”sido-skador”, så kallade ”collateral damages”.

Mer än 200 000 människor dog under det krig som utkämpades mellan fattiga urinvånare och bönder och landets armé, som skyddade jordägarna och företagare.

Det var mest kvinnor och barn som var offer, den svenska journalisten och författaren Monika Zak har skildrat detta på ett utmärkt sätt i ungdomsromanen Pumas dotter, där hon låter en tonåring ur ursprungsbefolkningen bevittna en massaker där flera hundra bönder dödades.

Av dessa 200 000 är 40 000 försvunna, bara några få militärer har blivit dömda.


Kvarlevor jämförs

Kriget, som tog slut 1996 när ett fredsfördrag undertecknades, lämnade landet kluvet. Än i dag syns konsekvenserna av detta krig, som ägde rum mellan 1960 till 1996.

Det var sista delen av det kalla kriget, kriget som utkämpades av Sovjet och USA för världskontrollen, för kontrollen av råvaror och människor.

Rigoberta Menchús far brändes till döds när den spanska ambassaden i Guatemala brann, byggnaden hade ockuperats av urinvånare som ville att Spanien skulle stödja deras krav. Menchús syskon splittrades, två bröder dödades och flera medlemmar ur hennes familj försvann.

Hon berättade för mig att hon blir uppringd varje vecka av antropologer och läkare som undersöker massgravarna som finns över hela landet. Hon har deponerat en del av sitt DNA i en stor databas där alla hittade kvarlevor jämförs för att kartlägga de försvunnas namn och ålder.

I intervjun säger hon, igen, att Guatemala kommer bara att ha fred när rättvisa skipas och militärerna sitter på de anklagades bänk.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: