Malin Björk sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

”World Contraception Day borde uppmärksammas i alla skolor”

2014-09-26 | Malin Björk padlock

OPINION

”Den spanska striden vann vi och det ger hopp inför framtiden men den feministiska kampen får aldrig vila. De svenska segrarna på området får inte heller tas för självklara. Lösningen är att tala mer om preventivmedel och abort. Mer om konsekvenserna av restriktiv lagstiftning och mer om kvinnors rättigheter och feminism.” Det skriver Eu-parlamentarikern Malin Björk,(V), med anledning av att det i dag är World Contraception Day.

Malin Björk är europaparalmentariker för vänsterpartiet.

I dag fredag den 26 september är det World Contraception Day och vi påminns om alla strider som ännu inte är vunna eller där kvinnor förlorat. Att föda barn är fortfarande en av de farligaste saker en kvinna kan göra i sitt liv och att själv bestämma om, när och hur många borde vara en självklarhet men så är det inte. Varje år dör 47 000 kvinnor i olagliga och osäkra aborter och WHO beräknar att 100 000 kvinnoliv kan räddas varje år med bättre tillgång till preventivmedel. I det svenska valet fick SD nära 13%. En av deras frågor är att inskränka på aborträtten och sexualundervisningen. Lokalt har de också lagt förslag om att ta bort subventioner på preventivmedel.

World Contraception Day borde vara en stor händelse men har blivit mer av en fråga för de redan invigda. Det är synd. Preventivmedel och rätt till lagliga och säkra aborter räddar liv och är en förutsättning för kvinnors självbestämmande. Därför är det beklämmande att se den nykonservativa och kvinnofientliga rörelsen växa i Europa. Ett exempel är nätverket ”One of us”. Man lyckades stoppa den så kallade Estrela-rapporten om sexualundervisning, HBTQ-rättigheter och abort och genom sitt folkinitiativ ville de stoppa pengar till liknande projekt i utvecklingsländer. Kommissionens beslut att inte ta upp initiativet har lett till ett överklagande och med enorma summor pengar i ryggen och välsignelser från Vatikanen är de fortfarande en grupp att räkna med. Vi har inte hört det sista från dem.

Men det finns hopp. I tisdags eftermiddag kom det glädjande beskedet att Spanien skrotar förslaget att förbjuda abort. Det är ett resultat av spansk och internationell feministisk mobilisering. Men för bara några år sedan hade det känts helt omöjligt att ens tänka sig ett liknande förslag från en nutida europeisk stat. Av detta har vi lärt oss att kampen för kvinnors rätt till sin kropp aldrig är över.

I Europaparlamentet och som ledamot i dess jämställdhetsutskott har jag möjligheten att möta och arbeta i solidaritet med kvinnoorganisationer från Europa och världen. Många av dessa ser med oro på utvecklingen i EU-parlamentet efter valet och i Europa. De konservativa och ultrakonservativa krafterna har växt och vi riskerar att se fler tidigare segrar utmanas. Kvinnors kropp är ett slagfält. Den spanska striden vann vi och det ger hopp inför framtiden men den feministiska kampen får aldrig vila. De svenska segrarna på området får inte heller tas för självklara. Om inte annat ser vi det på valresultatet. Lösningen är att tala mer om preventivmedel och abort. Mer om konsekvenserna av restriktiv lagstiftning och mer om kvinnors rättigheter och feminism.

Nästa år borde World Contraception Day tas upp i alla skolor och uppmärksammas av svenska myndigheter. Jag hoppas att en ny regering kommer ta dessa frågor på största allvar, både i ett nationellt och internationellt perspektiv. Det är halva jordens kroppar vi talar om.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: