Spanskt lagförslag om abortrestriktioner på is

2014-09-19 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Läs också:

2014-02-07 Massiv mobilisering för aborträtten i Spanien

Enligt källor på justitiedepartementet kommer det omstridda lagförslag om abort som lades fram av justitieminister Alberto Ruiz-Gallardón från konstervativa Partido Popular (PP) inte att gå vidare till parlamentet. Det avslöjade tidningen El Mundo förra lördagen.

Förväntningarna var stora när ministern skulle svara på frågor om uppgifterna i kongressen på onsdagen, rapporterar nättidningen El Diario. Det var socialdemokratiska parlamentsledamoten Carmen Montón som ställde frågorna, bland annat om uppgifter som gör gällande att Gallardón hotat premiärminister Mariano Rajoy med sin avgång om inte förslaget han investerat så mycket personlig prestige i går igenom. Vad han svarade gjorde ingen klokare:

"Det är svårt att veta var vi kommer att befinna oss i dag, imorgon eller om ett år. Men var vi än befinner oss du och jag, kommer du alltid se mig försvara kvinnors frihet och de oföddas rätt till liv."

Justitieministern hade lovat ha ett färdigt förslag för parlamentarikerna att ta ställning till innan sommaren var slut. I Spanien betyder det innan den 23 september. Även om nyheten inte bekräftats officiellt ännu, finns enligt källor med insyn i lagstiftningsprocessen åtminstone inte förutsättningar att följa planen. De massiva protesterna från kvinnorättsaktivister inrikes såväl som i världen, partiets interna splittring i frågan samt ett val som kan påverkas negativt av den planerade reformen – faktorerna är många som gör det osannolikt att Gallardón får sin vilja igenom. Åtminstone före valet om ett år.

Oavsett hur det blir, kommer beslutet att ha stor betydelse för alla som kämpar för eller emot aborträtten runt om i världen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: