EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson, Fp.

Birgitta Ohlsson m fl, FP: För solidarisk global feminism

2014-09-13 | Birgitta Ohlsson m fl. padlock 1

OPINION

”I den bästa av världar behövs varken vapen eller internationellt militärt samarbete. Men vi lever inte i den bästa av världar. Ibland måste friheten och feminismens ideal försvaras med mer än ord. Sverige behöver en feministisk utrikes- och säkerhetspolitik som inte är naiv, kulturrelativistisk eller stannar vid nationsgränserna.”

Det skriver EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson tillsammans med en rad företrädare för Folkpartiet i en reaktion på Feministiskt initiativs utrikespolitik som presenterades i en intervju i Feministiskt perspektiv i går.

UNDERTECKNARNA:

Birgitta Ohlsson (FP), EU- och demokratiminister

Maria Weimer (FP), riksdagskandidat, Uppsala

Maria Nilsson (FP), riksdagskandidat, Göteborg

Robert Hannah (FP), riksdagskandidat Göteborg

Emma Gröndahl (FP), riksdagskandidat Halland

Anna Ekström (FP), riksdagskandidat Blekinge

Emma Strömberg (FP), riksdagskandidat Umeå

Benny Lindholm (FP), riksdagskandidat Uppsala

Björn Brändewall (FP), riksdagskandidat Kalmar

André Frisk (FP), riksdagskandidat Dalarna

Adam Cwejman (FP), riksdagskandidat Göteborg

Linda Nordlund (FP), riksdagskandidat Stockholm

Hanna Håkanson (FP), riksdagskandidat Lund

Hanna Gerdes riksdagskandidat Stockholm


Läs också svaret från Veronica Svärd (Fi):

2014-09-13 "Vi talar om säkerhet för människor, inte stater"

1945 jublades det runt om i Europa för att Tredje riket kapitulerat och andra världskriget, som skördat miljontals liv, äntligen var över. I våras demonstrerade hundratals nazister från Svenskarnas parti i Jönköping. Under hela marschen ljöd kyrkklockorna. Det var första gången sedan 1939 som dessa kyrkklockor ringde för att varna för fara.

Vi lever just nu i en farligare värld än på mycket länge. I vårt närområde ser vi ett allt mer aggressivt Ryssland som med våld vägrar acceptera Ukrainas vilja att närma sig EU. I Mellanöstern är konflikten i Syrien ett vidöppet blödande sår. Slaktandet i Kongo och Sydsudan pågår inför öppen ridå.

Vi vet alla hur bestialiskt kvinnor och flickor skändas i krigens skuggor. Ett av de största säkerhetshoten mot kvinnor globalt är könsrelaterat våld. Vi delar riksdagskandidat Veronica Svärds (Fi) uppfattning att världen behöver mer konfliktförebyggande åtgärder och långsiktiga humanitära insatser ur ett feministiskt perspektiv.

Men Veronica Svärds lama hållning gentemot den Islamska Staten (IS), som är terroriststämplad av både FN och EU, är häpnadsväckande. Hon erkänner att IS utgör ett eskalerande hot mot kvinnor men att ”Fi har inte uttalat sig om IS-konflikten i relation till kvinnornas situation där just nu.” Ingen kan ha undgått rapporteringen om den islamistiska mördarsektens framfart. Kvinnor hålls som slavar, våldtas och mördas. Deras män stympas och halshuggs. Deras barn kidnappas eller begravs levande.

Vi menar att det är ett feministiskt tjänstefel att vända bort blicken och sväva på målet när kvinnors rättigheter brutalt kränks. Till skillnad från Feministiskt Initiativ kan vi inte blunda för de fruktansvärda övergrepp mot kvinnor och flickor som pågår i realtid. Övergrepp som inte kan hejdas med en kurs i genusteori.

Just nu pågår ett folkmord i Irak och världssamfundet måste samla sig för ett agerande. Det innebär dels att de kurdiska peshmergastyrkorna måste få militärt stöd för att kunna stå emot IS, dels att tydliga sanktioner och andra åtgärder införs för att stoppa kanalisering av stöd, finansiellt och militärt, till IS. Om FN:s säkerhetsråd auktoriserar en internationell insats bör Sverige välkomna en sådan. Vi har inte sett detta resoluta agerande från FN ännu men hoppas att Säkerhetsrådet sätter ner foten.

Problemet i dagens värld är inte att demokratier lägger sig i för ofta när flickors och kvinnors mänskliga rättigheter kränks. Samtidigt som rapporterna om patriarkala helveten i krigszoner och konfliktområden översköljer oss vill tre av fyra rödgröna partier urholka vår säkerhetspolitik. Feministiskt Initiativ driver att Sverige ska skrota försvaret på sikt, demontera den traditionella säkerhetspolitiken och som första steg skära ner på försvarsbudgeten med 25 procent. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver miljardnedskärningar av försvaret. Det är inte bara naivt och orealistiskt, utan framför allt ett hån mot alla de utsatta kvinnorna och flickorna.

Neddragningar på det svenska försvaret ger internationella konsekvenser och sämre möjligheter att vara aktiva där kvinnors rättigheter attackeras. Vi är tacksamma för att de allierade stod upp emot Hitlers arméer och förhindrade att det Tredje riket blev tusenårigt. Vi är stolta över att svenska trupper var med och stoppade massvåldtäkterna av kvinnor i krigets Bosnien. Vi är stolta över att svenska insatser i Afghanistan har bidragit till att fler flickor går i skolan. Vi är stolta över att Sverige ska sända soldater till inbördeskrigets Mali, där det sexuella våldet mot kvinnor är en del av konflikten.

I den bästa av världar behövs varken vapen eller internationellt militärt samarbete. Men vi lever inte i den bästa av världar. Ibland måste friheten och feminismens ideal försvaras med mer än ord. Sverige behöver en feministisk utrikes- och säkerhetspolitik som inte är naiv, kulturrelativistisk eller stannar vid nationsgränserna. En röst på Folkpartiet liberalerna är en röst för solidarisk global feminism – på riktigt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140914 - erik wedendal

Jag kan bara hålla med. Och det är tydligt att många lever i en invaggad falsk säkerhet samt en naiv tro på "fred".

Jag vill dock understryka att det alltid är viktigt att påminna oss själva om varför vi slåss så våldet inte blir självändamålet och vapenindustrins lukrativitet överordnat samhällets mål i stort.

Dock lever vi i en värld som kräver att vi skoningslöst krossar eskalerat våld hur paradoxalt det än låter. Bara vi kan gräva ner stridsyxorna mellan varven.

Gränsen är hårfin mellan våld och meningsutbyte, och mellan meningsutbyte och galenskap.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: