En film från SKAP – Sveriges kompositörer och textförfattare.

Skapelsen vill ändra musikhistorien

2014-09-11 | Sofia Thermaenius padlock

KULTUR

I veckan var kom SKAPELSEN ut. Ett projekt som är en film, en hemsida och en pod för att lyfta kvinnorna i musikhistorien.

– Kvinnohistoria skrivs på nätet över hela världen, varje dag. Men det måste göras igen och igen och igen, och inom alla olika områden. Det vi hoppas kunna göra, med SKAPs muskler i ryggen är att samla dessa och ge lite opinionsbildande skjuts, säger Lina Thomsgård som håller i trådarna.

Allt går att se, läsa och lyssna på här.

Under torsdagen fylls mina sociala medierflöden av jubel, hjärtan och kärleksutrop till den nya satsningen: Skapelsen. För att förändra musikhistorien som skrivits av män, om män och för män, kommer nu Skapelsen in på arenan för att skriva en ny, en annan musikhistoria.

– Beyonce, Beatrice Eli och Bikini Kill ju inte varit män i en musikvärld byggd på manlig norm. Och dom har åstadkommit saker och spelat roll. Det är dom värda att tackas för. Bra jobbat, artisterna. Mäktigt, säger Lina Thomsgård som står i spetsen för projektet som med hjälp av ett handplockat team skapat Skapelsen.

Allt började med att SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare konstaterade att de liksom andra musikaktörer är en del av problemet med jämställdhet och mångfalden i musikbranschen. De insåg att det krävs en tydlig strategi för att förändra den rådande situationen på flera olika plan. Det var så sajten Skapelsen föddes.

En del av strategin är att lyfta förebilder, och på sätt inspirera fler personer att närma sig musiken. Att peppa kvinnor i alla åldrar börja spela musik och lyssna på mer musik.

– Det låter kanske högtravande men vi vet ju att historieskrivningen har en roll i hur stereotyper och normer reproduceras. Vi vet att förebilder är livsviktiga för tron på att saker är möjliga, säger Lina Thomsgård.

Däremot påpekar Lina att det så klart inte finns en objektiv sanning om musikhistorien - varken den traditionella skrivningen av den eller den som vi tillsammans med Skapelsens besökare kommer att göra nu är huggen i sten.


Varför har det inte gjorts tidigare tror du?

– Det har gjorts tidigare! Kvinnohistoria skrivs på nätet över hela världen, varje dag. Men det måste göras igen och igen och igen, och inom alla olika områden. Det vi hoppas kunna göra, med SKAPs muskler i ryggen är att samla dessa och ge lite opinionsbildande skjuts, säger Lina Thomsgård.


Podcasten SKAPELSEN med Sara Martinsson och Rebecka Hedström Foto: Helena Havlund


Sajten har en podcast av musikjournalisterna Sara Martinsson (P3, DN) och Rebecka Hedström (Nöjesguiden). De kommer bjuda in några av de mest intressanta och spännande svenska musikmänniskorna för att snacka om deras skapande.

I samband med lanseringen släpps det även en 3- minuters film, där kända musiker tackar och hyllar personer som inspirerat och haft betydelse för deras musicerande.

Några av de medverkande är Robyn, Linda Pira, Annika Norlin, Petter, Neneh Cherry, Silvana Imam, med flera.

Lina Thomsgård berättar att många ögon tårats när de sett filmen, det måste vara något som händer när det plötsligt är kvinnor som tackas menar hon.


Vad är era förväntningar med Skapelsen?

– Det blir en plats man kan gå till för inspiration och motivation. Så funkar den i alla fall för mig, jag får tårar och hjärtdunk varje gång jag går in och klickar runt, säger Lina Thomsgård.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: