Rå jargong i polisutbildningen med praktiska konsekvenser

2014-09-08 | FemPers padlock

INRIKES

På fredag disputerar Malin Wieslander vid Karlstads universitet med en avhandling om värdegrundsarbetet inom polisen. I dag berättar hon för TT om den sexistiska, homofoba och kvinnofientliga jargong som hon iakttog när hon 2010 följde vardagen i två klasser vid Polishögskolan i Solna.

Wieslander lyssnade på studenternas samtal under de sex veckor som hon tillbringade på Polishögskolan 2010, och intervjuade dem om polisens värdegrundsarbete – både under studietiden och efter att de hunnit tjänstgöra ett halvår.

"I viss jargong haglar skämten om bögar, blattar och svennar även när en forskare hör på", skriver TT. Enligt Wieslander var studenterna medvetna om sin hårda jargong och att den kunde gå över gränsen, men försvarade sig med att de inte menade något illa, att jargongen bara förekom inom en liten grupp som ville manifestera vänskap.

– Det som är specifikt för polisers jargong är att de utgår från olika sociala grupper och att den manliga svenska heterosexuella normen är väldigt stark, säger Malin Wieslander till TT.

Genom intervjuerna kunde hon också se hur studenternas inställning till romer förändrades under aspiranttiden.

– Studenterna såg romer som utsatta för polisens fördomar om kriminalitet, men efter att ha jobbat och pratat med äldre kollegor ansågs fördomarna vara fakta och erfarenheter i stället, säger Malin Wieslander ser risker med att polisernas jargong smittar av sig på deras praktiska arbete. Samtidigt är hon enligt TT noga med att inte dra alla över en kam.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: