Nooshi Dadgostar beskriver hur hon under ett års tid trakasserades av Botkyrkabyggens VD Ulf Nyqvist (överst till höger.) Elisabeth Biström och Mats Einarsson bekräftar uppgifterna.

Riksdagskandidaten Nooshi Dadgostar trakasserades av Botkyrkabyggens vd

2014-09-02 | Aida Paridad padlock

INRIKES

I en krönika i Feministiskt perspektiv berättar nu Vänsterpartiets riksdagskandidat Nooshi Dadgostar om hur hon systematiskt trakasserades och misskrediterades av Botkyrkabyggens vd under ett års tid då hon, som Vänsterpartiets representant i det kommunala bolagets styrelse, motsatte sig en utförsäljning av bostadsbeståndet i Alby utanför Stockholm.

RELATERADE ARTIKLAR:

2014-09-02 Botkyrkabyggen tillbakavisar uppgifter om trakasserier

2014-09-02 "Trakasserierna jag inte var förberedd på"

Riksdagskandidaten Nooshi Dagsostar (V) var kommunpolitiker i Botkyrka när striden om utförsäljningen av bostäder i Alby blossade upp. Som vänsterpartist tillhörde hon de kommunpolitiker som under 2012-2013 kämpade mot utförsäljningen, vilket fick konsekvenser hon inte hade räknat med. I en krönika för Feministiskt perspektiv skriver Dadgostar om systematiska trakasserier, utpressningsmöten, ryktesspridning och en aktiv misskreditering av henne som person. Hon beskriver det som en surrealistisk situation, då trakasserierna inte kom från anonyma källor som utövade det mer förväntade näthatet, utan från Botkyrkabyggens vd, Ulf Nyqvist.

– Jag begärde ut allmänna handlingar om buden som kom in från andra bolag som var intresserade av att köpa och skulle komma till ekonomiavdelningen för att hämta ut dem. Men när jag och partisekreteraren Elisabeth Biström kom dit fick vi inte hämta ut dem. De sade då att det var sekretessbelagda handlingar. Jag ville ha ett underlag på varför jag inte fick hämta ut handlingarna, men fick inte det heller. Senare blir vi uppringda av kommunalrådet Mats Einarsson (V). Han hade blivit uppringd av kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S), som i sin tur fått ett samtal från Ulf Nyqvist om att han övervägde att polisanmäla mig för att ha stulit sekretessbelagda handlingar.

Dadgostar beskriver också hur Ulf Nyqvist under flera års tid inte lärde sig namnet på henne och tycktes i olika sammanhang ha blandat ihop henne med Emma Dominguez, en av företrädarna för ungdoms- och förortsbaserade Megafonen.

– Ulf Nyqvist ringde upp personer som jag hade refererat till i mina debattartiklar, som på olika sätt var involverade i processen och frågade ut dem om mig. Han tycks ha fått veta att en "ung brun tjej" varit där och antagit att det varit jag, när det i själva verket var Emma Dominguez som fört en dialog med dem. Jag vet fortfarande inte om han har förstått att vi är två helt olika personer, han anklagade mig nämligen ofta för att ligga bakom Megafonen och pekade dessutom ut Megafonen, och därmed mig, som ungdomsligister.


Upprättade journal över Dadgostar

Både Elisabeth Biström och Mats Einarsson bekräftar händelseförloppet för Feministiskt perspektiv. De vittnar också om att Ulf Nyqvist under perioden vid upprepade tillfällen agerat specifikt mot Nooshi Dadgostar och upprättat ett dokument över saker han anklagade henne för att ha gjort eller vara inblandad i. Biström beskriver situationen:

– Ulf Nyqvist började föra någon slags journal över allt som Nooshi gjorde, sade och skrev i till exempel debattartiklar, och han kontaktade en massa personer som satt i kommunstyrelsen och frågade ut dem om henne. Han betraktade uppenbarligen hennes engagemang i frågan som problematisk. Efter hotet om polisanmälan blev Nooshi inkallad på ett möte som jag krävde att få gå med på. Vi förklarade då vår version och Bosse Johansson, som är ordförande för Botkyrkabyggen, blev väldigt ångerfull och bad om ursäkt. Det gjorde däremot inte Ulf, som istället hävdade att eftersom Nooshi satt i styrelsen skulle hon inte begära ut någon handling över huvud taget. Det är ju jättekonstigt eftersom det är en grundlagsskyddad rättighet att göra.

Mats Einarsson beskriver det som en kaotisk tid när beslutet om försäljning kom och att han uppfattade Ulf Nyqvist och hans kollegor som ganska nervösa under processen. Einarsson menar att han och många med honom helst ville fokusera på sakfrågan men att en rad märkliga intriger kom att uppmärksammas istället.

– Det var en absurd historia. Jag blir uppringd av Katarina Berggren om att Nooshi var misstänkt för att ha stulit sekretessbelagda handlingar och att de övervägde att polisanmäla henne. Så var givetvis inte fallet, och när jag satt på mötet med Katarina, Ulf och Bosse pratade vi ju om det där. Jag vet inte hur många fler förutom oss som blev inblandade, så jag vet inte om det skulle kunna röra sig om ett förtal, men oavsett vilket så var det självklart väldigt obehagligt för Nooshi och Elisabeth att få en sådan anklagelse. Ulf hade väldigt mycket resonemang om vad Nooshi hade gjort eller inte gjort. Men någon förklaring fick vi ju aldrig på varför de hade övervägt att polisanmäla dem. Det är dessutom ganska märkligt att de inte kollade upp det innan de ringde mig.


Valde att inte anmäla

Varken Dadgostar eller Biström valde att gå vidare med anklagelserna, då de båda kände en uppgivenhet inför vad det skulle kunna leda till. Biström menar att det känns obehagligt att det pågick en ryktesspridning som hon inte vet omfattningen av men att hon trots det valde att inte gå till motangrepp.

– Det är inte så lätt att tänka att man ska göra politik av sig egen person så att säga. Vi var också så otroligt trötta och slitna av allt arbete med att faktiskt försöka motarbeta utförsäljningen vid det laget. Jag ville inte heller bli en offentlig person, jag vill bara få göra mitt arbete ifred.

Dadgostar menar att det är det politiska klimatet i sig som möjliggör Ulf Nyqvists beteende och som också talar för att det skulle ha varit helt verkningslöst att anmäla honom för trakasserier mot en politiker, vilket på papperet ändå är ganska allvarligt.

– Jag känner att det här är en del av systemet och av vår kultur, som tillåter Ulf Nyqvist att göra det här. Det är också en subtil form av trakasseri, även om han var väldigt intensiv under ett helt år. Om han hade ställt sig och skrikit könsord åt mig hade det varit annorlunda, nu har han istället dragit i sina kontakter för att konstant misskreditera mig. Men jag tycker det är ännu värre att han på arbetstid har lagt ner så mycket tid på att göra ett dokument över allt jag gjort och sagt och skrivit, det är så klart obehagligt. Och den maktposition han sitter på som äldre vit man och vd för en bolagsstyrelse gentemot mig som ung rasifierad kvinna är påtaglig. Jag har svårt att se att det överhuvudtaget skulle leda till något. Det är dessutom uppenbart att han kan bete sig såhär just på grund av våra olika maktpositioner. Om jag varit Mats Einarsson hade det här aldrig hänt mig, även om han också är vänsterpartist och mot utförsäljningen. Jag vill egentligen bara berätta hur det kan se ut och hoppas väl att det ska bli en ändring på det i framtiden. De är helt oacceptabelt att en tjänsteman beter sig på det här sättet och kommer undan med det.

Feministiskt perspektiv har sökt Ulf Nyqvist och Botkyrkabyggen för en kommentar under dagen och meddelats att ledningsgruppen tar över kommunikationen. Styrelseordförande Bo Johansson tillbakavisar uppgifterna från Nooshi Dadgostar och skriver att de är grundlösa i ett genmäle som inkom under kvällen.

När Nooshi Dadgostar tar del av genmälet blir hon förvånad över formuleringarna.

– Det finns ju inget konkret om vad som inte skulle stämma i den här berättelsen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: